Nederland

Den Dolder minder angstig, maar onveiligheidsgevoel blijft na moord op Anne Faber

10 juni 2018 15:50 Aangepast: 11 juni 2018 11:13
Den Dolder probeert het veiligheidsgevoel onder bewoners te herstellen, onder andere met dit koffietentje bij het station. Beeld © RTL Nieuws

Extra surveillances en betere straatverlichting. De gemeente Zeist heeft vorig jaar 200.000 euro vrijgemaakt om Den Dolder, het dorp waar de psychiatrische instelling staat waar Michael P. verbleef ten tijde van de moord op Anne Faber, veiliger te maken. Voor dit jaar is er nog eens 300.000 euro uitgetrokken.

Morgen gaat de rechtszaak tegen Michael P. van start. Tijdens een politieverhoor heeft hij bekend Anne te hebben verkracht en doodgestoken.

Zo reageerde de familie van Anne op die bekentenis:

Hans Faber, de oom van Anne Faber, reageerde namens de familie op de bekentenis van Michael P..

De maat vol

P. werd ten tijde van de moord behandeld op een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. In het dorp ontstond na de moord op Anne Faber grote onrust. P. kon net als veel andere patiënten af en toe van het terrein van de kliniek af.

In het dorp met zo’n 4000 inwoners, zijn verschillende psychiatrische instellingen gevestigd. De inwoners waren er dan ook wel aan gewend dat er soms verwarde of agressieve mensen door het dorp liepen en overlast veroorzaakten.

Maar na de moord op Anne was voor een aantal inwoners de maat vol: "We willen dat onze kinderen hier veilig kunnen blijven lopen, spelen en wonen. Maar ook wij volwassenen moeten hier gewoon kunnen leven", zei een buurtbewoner in een eerder interview.

Extra beveiliging en noodnummer voor overlast

De gemeente en psychiatrische instellingen begrepen de zorgen van de inwoners van Den Dolder, en kwamen in actie. Zo werd extra beveiliging ingezet, surveilleerde de politie vaker en werd de verlichting langs wegen en fietspaden verbeterd.

Ook kwamen buurtcoaches die inwoners 24 uur per dag kunnen inschakelen als er iets is. Ervaren inwoners bijvoorbeeld overlast door een patiënt, dan kunnen ze een 06-nummer bellen. Volgens de gemeente Zeist komt er dan binnen 10 minuten een buurtcoach die de patiënt mee terug neemt naar de instelling.

'Gaat de goede kant op'

Jeroen Hol, secretaris van de winkeliersvereniging in Den Dolder vindt dat de gemeente het goed heeft opgepakt. "Het gaat de goede kant op. Natuurlijk zie je nog onaangepast gedrag op straat, maar de uitwassen zijn er niet meer."

Ook Jan Scherphuis van de Belangenvereniging in Den Dolder is positief. "Het dorp is de afgelopen jaren uitgebreid met nieuwbouwwijken, vooral nieuwe inwoners wisten maar weinig van de psychiatrische patiënten die hier gehuisvest zijn. Door de moord op Anne Faber ontstonden veel vragen. De gemeente heeft geprobeerd zoveel mogelijk van die vragen te beantwoorden op bewonersbijeenkomsten en tijdens huiskamergesprekken."

Helemaal veilig voelen de inwoners zich nog niet:

Het kan nog tientallen jaren duren voordat inwoners van Den Dolder zich weer veilig voelen, zegt een dorpsbewoner.

Veiliger station

Het station van Den Dolder was lange tijd een plek waar bewoners zich onveilig voelden. Patiënten hingen daar rond en vielen reizigers lastig.

Een initiatief om de veiligheid daar te vergroten is de verhuur van de stationskiosk. Sinds deze week huurt sociaal ondernemer Marieke Blok het minirestaurant.

Mensen die moeilijk een baan kunnen vinden, doen er werkervaring op. Tegelijkertijd wordt de veiligheid op het station er groter door. "Het helpt tegen hangen. Doordat wij er nu zijn, is er sociale controle. Daardoor is het geen plek meer om doelloos rond te hangen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore