Ga naar de inhoud
Nederland

Een narcist herken je aan zijn wenkbrauwen

Iemand met volle wenkbrauwen.

Wenkbrauwen zeggen meer over mensen dan je zou denken. Wie grote en opvallende exemplaren heeft, beschikt over meer narcistische kenmerken dan personen met smalle wenkbrauwen.

Dat blijkt uit een studie aan de Universiteit van Toronto in Canada. Mensen die dikke wenkbrauwen hebben en deze ook nog eens goed verzorgen, hebben volgens de wetenschappers Miranda Giacomin en Nicholas Rule meer narcistische kenmerken. Narcisme  is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid. 

Hun onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Personality.

Hoe weten ze dat?

De onderzoekers maakten foto’s van mensen die hoog scoorden op de Narcissistic Personality Inventory, dat is een manier om de mate van narcisme in kaart te brengen door mensen een vragenlijst in te laten vullen. 

Vervolgens werd er ingezoomd op de wenkbrauwen van de personen. Er werd gekeken naar grootte, verzorging, dichtheid en vrouwelijkheid. Wat blijkt? Hoe opvallender de wenkbrauwen, des te meer narcistischere trekjes de persoon in kwestie heeft. 

Verklaring

De onderzoekers hebben er ook een verklaring voor. Wenkbrauwen zorgen ervoor dat je een gezicht meteen herkent. "Aparte, dichte en dikke wenkbrauwen verbeteren de herkenning. Ze zorgen ervoor dat ze door andere mensen worden herinnerd en worden geliefd."

Naast wenkbrauwen zijn andere kenmerken waaraan narcisten te herkennen zijn: overgevoeligheid, obsessief over zichzelf praten en een ernstig gebrek aan empathie.

Meer op rtlnieuws.nl
Wenkbrauwentrend: de wavy bows