Ga naar de inhoud
Nederland

Verpleegkundigen maken telefoon niet schoon, risico verspreiding bacteriën groot

Archieffoto. Beeld © iStock

Mobiele telefoons zijn een bron van bacteriën, en vooral in de zorg kan dat tot problemen leiden. Veel verpleegkundigen en verzorgenden blijken hun smartphone niet of nauwelijks schoon te maken.

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1500 leden van de beroepsvereniging V&VN. Een derde van de ondervraagden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon.

Vies vaatdoekje

V&VN pleit voor een algemene richtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet. "De telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje: je realiseert je niet hoe vies het kan zijn. Daar kunnen we nog veel in verbeteren", zegt V&VN-directeur Sonja Kersten.

"Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets een rol speelde bij de verspreiding van een bacterie, omdat er in de organisatie nog geen goede afspraken waren over het desinfecteren. Ik pleit dan ook voor een algemene hygiëne-richtlijn voor telefoons en tablets in de zorg, hoe ingewikkeld dat ook is."

Gebruik van de smartphone en/of tablet in het werk is steeds algemener, blijkt uit de peiling: 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel.