Nederland

Justitie vroeg belgegevens journalist op om lek te achterhalen

08 juni 2018 11:06 Aangepast: 08 juni 2018 14:26
De redactie van het Brabants Dagblad (archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft de telefoongegevens opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad die schreef over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Zo moest uitkomen wie informatie had gelekt over de kandidaten voor de functie. De top van het OM wist niets van het opvragen van de gegevens.

De politie heeft de telefoongegevens ook inderdaad gekregen. Er valt uit op te maken wie op welk moment heeft gebeld met verslaggever Jos van de Ven, schrijft de krant vandaag. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.

De top van het Openbaar Ministerie is niet betrokken geweest bij het opvragen van de telefoongegevens, meldt een woordvoerder van het college van procureur-generaals. Volgens de wet had dat college wel moeten worden geïnformeerd.

'Onacceptabele belemmering'

Hoofdredacteur Lucas van Houtert van Brabants Dagblad noemt het 'een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk'. Hij zegt: "De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend."

Justitie wil niets zeggen over het opvragen van de belgegevens, maar stelt wel dat het onderzoek zich niet op de verslaggever richt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil niet op deze specifieke zaak ingaan. "Dat moet de rechter beoordelen."

'Bronbescherming is fundamenteel recht'

Volgens de minister mag er alleen in 'uitzonderlijke gevallen' worden afgeweken van bronbescherming bij journalisten. Grapperhaus zegt dat bronbescherming een 'fundamenteel recht' is en dat het OM de zaak vooraf had moeten voorleggen aan het college van procureurs-generaal. Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

De minister zegt dat 'bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe' voor hem is. Dat zou ook gelden als journalisten nieuws brengen dat voor sommige mensen schadelijk of nadelig is.

Tweede Kamerleden hebben verontwaardigd gereageerd op het opvragen van de gegevens. Ook journalistenvakbond NVJ is boos en zegt de zaak bij het Openbaar Ministerie 'tot op het hoogste niveau' aan te kaarten. "Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:
Raadslid opgepakt rond lek aanstelling nieuwe burgemeester Den Bosch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore