Nederland

Oudere komt moeilijker van depressie af, maar waarom is niet duidelijk

08 juni 2018 10:35 Aangepast: 08 juni 2018 10:37
Beeld © ANP

Ouderen genezen slechter van een depressie dan jongeren. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van het VUmc naar het effect van leeftijd op de ziekte, waar dagblad Trouw over schrijft.

Na twee jaar zijn twee op de drie jongeren van hun depressie af, bij veertigplussers is dat slechts de helft. 

Standaardbehandelingen werken minder

In de studie, verschenen in het medisch vakblad The Lancet Psychiatry, volgden zij twee jaar lang duizend patiënten in de leeftijd van 18 tot 88. De grootste verschillen waren zichtbaar tussen de jongste groep (tot 30 jaar oud) en de oudste groep (vanaf 70 jaar oud). De 70-plussers kampten ten minste driekwart van de tijd met de klachten.

Volgens de onderzoekers van het VUmc zijn er geen concrete oorzaken voor het verschil aan te wijzen. "Het kan erop wijzen dat depressie als ziekte bij het ouder worden een andere vorm krijgt, waarbij standaardbehandelingen minder goed kunnen werken", zegt VUmc-onderzoeker Roxanne Schaakxs.

"Behandeling van depressies moet beter op leeftijd worden afgestemd", zegt Schaakxs in Trouw. "Ouderen hebben vanaf het begin een intensievere behandeling nodig, omdat je al kunt voorspellen dat zij  minder snel genezen."

Bregtje (41) was acht maanden depressief:

''Je praat jezelf helemaal de grond in.'' Bregtje Knaap (41) was op haar 38ste acht maanden depressief. In Nederland kampen ruim 800.000 mensen met een depressie, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Vandaag start het ministerie van Volksgezondheid aan een campagne om aandacht te vragen voor depressie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore