Ga naar de inhoud
Nederland

Jeanines zoon verdronk in zwembad: 'Ik wil de waarheid om het verlies een plek te geven'

Jeanine Trinidad verloor vorig jaar haar zoon Ezra

"Hij was mijn enige kind. Dit is het laatste wat ik voor hem kan doen." De 13-jarige Ezra verdronk vorig jaar oktober in een zwembad in Goes. Zijn moeder zit nog vol vragen en wil een nieuw onderzoek naar zijn overlijden. "Pas als ik de waarheid heb, kan ik het verlies een plek geven."

Een gewone zaterdagmiddag in oktober. De 34-jarige Jeanine Trinidad zat bij een vriendin in de tuin koffie te drinken. Het was gezellig, ze kletsten wat, tot ze opeens werden opgeschrikt door gillende sirenes van ambulances.

"Er zou toch niets met Ezra zijn?", zei Jeanine nog tegen haar vriendin.

Zwembroek

Ezra was die middag zwemmen met vrienden in het zwembad, niet ver van de plek waar Jeanine zat. "Hij had nog een nieuwe zwembroek gekocht in de stad omdat die oude echt niet meer kon vond hij", vertelt ze.

Vlak voordat hij ging zwemmen, had hij gebeld. 'Doe je voorzichtig?', vroeg Jeanine nog. "Het was zo'n lief, attent kind. Altijd zorgzaam en vrolijk. Een mensenvriend. Mijn enige zoon."

Jeanine weet nog dat ze eindigde met: 'I love you'. Het zou het laatste gesprek zijn dat ze met haar zoon zou hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Reanimeren

Terwijl het geluid van de ambulances nog na-echode, ging de telefoon. Het zwembad.  Er was iets ernstigs met Ezra gebeurd, ze moest direct komen. Toen Jeanine aankwam bij het bad, stonden er veel ambulances.

Ezra lag op de kant en werd omringd door ambulancepersoneel. "Ze waren druk aan het reanimeren. Ik zag allemaal zakken met bloed rond hem heen. Ik ben bij hem gaan staan en heb nog tegen hem gepraat. Dat zou misschien helpen, zeiden ze."

Maar Jeanine zag dat er geen leven meer in haar zoon zat. "Hij was al helemaal weg. Ezra leefde niet meer."

Miniatuurvoorbeeld
Ambulances en politieauto's bij het zwembad op de bewuste dag

Niet te bevatten

Ezra bleek in het water al te zijn overleden. "Volgens de rapporten om 15 uur. Toen ik werd gebeld, was hij er dus al niet meer."  Ezra's lichaam werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een schouw door een arts. Vier uur later werd zijn levenloze lichaam vrijgegeven en overgebracht naar een mortuarium. 

Jeanine: "Mijn hersenen werkten niet meer. Dat Ezra er niet meer was, kon ik gewoon niet bevatten. Iedere ochtend als ik wakker werd, kon ik het niet geloven. Als ik hem zag liggen, kon ik het niet beseffen. Mijn hersenen wilden het gewoon niet aannemen."

Epilepsie

Ezra had last van epilepsie. Het ging steeds beter, vertelt Jeanine. "Hij had weinig aanvallen en voelde het vantevoren aankomen." Maar zo'n epileptische aanval zou volgens de schouwarts wel de oorzaak zijn geweest dat hij in het zwembad onder water is geraakt en nooit meer levend boven is gekomen.  

Op de begrafenis van Ezra waren bijna duizend mensen. Jeanine kreeg veel steun van haar vrienden en omgeving. Ze haalde veel kracht uit haar geloof. "Ik was heel rustig en door alle steun voelde ik me zo gedragen. Sommige mensen dachten dat ik aan de medicijnen zat. Maar dat was niet zo."

Ondanks het intense verdriet om zijn gemis, was er een soort rust in haar. "Omdat ik wist dat Ezra op een goede plek was. Ook al was het verdriet niet in woorden te omvatten. Ezra was mijn alles."

Miniatuurvoorbeeld

Onduidelijkheden

Jeanine vertrok daarna naar haar oma op Curaçao. Om wat tot rust te komen en op kracht te komen. Toen ze terugkeerde in Nederland, kwamen er vragen en twijfels. Waarom is er zo makkelijk gezegd dat een epileptische aanval de oorzaak was van de verdrinking? Waarom is er nooit autopsie verricht op Ezra's lichaam? Waarom klopten sommige tijdstippen niet?

"Er waren zoveel vragen, zoveel onduidelijkheden. De schouwarts vertelde mij dat er geen bijzonderheden waren gevonden en dat daarom geen autopsie is gedaan. Maar er kwam wel bloed uit zijn neus en oren. Dat zou op een fractuur in zijn hersenen kunnen wijzen. Misschien was hij toch gevallen? Maar omdat er te weinig bloed uit kwam, zou dat het dan weer niet zijn." 

Volgens Jeanine had de schouwarts contact opgenomen met de huisartsenpost waar de arts van Ezra werkte. "Die hebben zijn dossier gegeven. Daarin stond zijn epilepsie vermeld. Daar heeft de schouwarts zijn conclusies op gebaseerd." Ook zijn er volgens Jeanine niet genoeg mensen gehoord in het zwembad. "Hij was met zes vriendjes, maar er zijn er maar twee gehoord."

Twijfels

Het Openbaar Ministerie laat via een woordvoerder weten dat het zwembadpersoneel en kinderen en mensen in de buurt van Ezra zijn gehoord. "Daaruit blijkt dat het zwembadpersoneel niet nalatig is geweest." Er is geen autopsie gedaan omdat de schouw die de arts had gedaan, geen aanleiding gaf tot meer onderzoek, vervolgt de woordvoerder. "Voor ons is de zaak daarmee gesloten. Hoe ontzettend verdrietig deze gebeurtenis ook is."

Maar Jeanine houdt twijfels. Daarom heeft ze nu zelf een oproep op Facebook gedaan aan iedereen die die bewuste dag in het zwembad was, om zich te melden. "Er waren die middag 87 mensen in het zwembad. Het gebeurde in een bad dat 1.10 meter diep was, terwijl Ezra 1.48 meter was en een zwemdiploma had. Iemand moet toch iets hebben gezien? Of meer weten? Ik wil een nieuw onderzoek dat wél op de juiste manier wordt gedaan."

Waarom die waarheid zo ontzettend belangrijk is? "Om het verdriet van Ezra echt een plek te geven. Het is het laatste wat ik voor hem kan doen. Ezra was zo'n oprecht en goed kind. Al was het misschien een epileptische aanval, ik wil de waarheid. Pas dan kan ik verder."

Meer op rtlnieuws.nl
Opmerkelijk Facebookbericht: 'Mijn moeder wil weten hoe ik verdronken ben'