Nederland

Chroom-6-slachtoffers woedend: 'Regeling is een schijntje'

08 juni 2018 01:04 Aangepast: 08 juni 2018 09:15
Een POMS-site van defensie, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 werd gebruikt. Beeld © ANP

Een stichting die de belangen van chroom-6-slachtoffers behartigt, is laaiend op Defensie. Ze vinden de deze week bekendgemaakte compensatieregeling van Defensie schandalig en eisen een betere regeling.

Het gaat om vele honderden oud-werknemers van zogenoemde POMS-sites, waar NAVO-legermaterieel decennialang werd onderhouden met de giftige stof chroom-6 zonder dat de werknemers voldoende bescherming kregen. Velen werden daarvan ziek of stierven eraan.

Wat is chroom-6?

Chroom-6 is een stof die onder andere in verf verwerkt zit. In vaste vorm is het geen gevaar voor de gezondheid, maar als er stofdeeltjes vrijkomen, kan een kleine hoeveelheid daarvan al kanker veroorzaken. 

Chroom-6 kan in het lichaam komen door inademen, door inslikken en door blootstelling van de stof aan de huid.

Verf met daarin chroom-6 is onder meer gebruikt voor vliegtuigen en tanks van de Amerikaanse strijdkrachten. Dat materieel werd in vijf voormalige opslagplaatsen van Defensie in Nederland onderhouden. Bij het schuren van het materieel tijdens onderhoudswerkzaamheden kwam het stof in de lucht. 

Defensie presenteerde deze week een compensatieregeling die echter veel ziekten uitsluit en volgens de slachtoffers een schijntje is.

Zieke oud-werknemers worden opnieuw geschoffeerd

In een open brief aan Defensie en de vakbonden uit Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS haar ongenoegen. Volgens de stichting worden de zieke oud-werknemers opnieuw geschoffeerd en met een fooi weggestuurd.

"Dit kan zo niet langer en om die reden starten wij een offensief tegen de handelwijze van Defensie", laat voorzitter Henk Coort van de stichting weten.

Ziek is ziek, aldus de gedupeerden

De oud-medewerkers zijn boos omdat een RIVM-onderzoek in opdracht van Defensie een groot aantal ziekten uitsluit. Dit omdat wetenschappelijk niet bewezen zou kunnen worden dat ze zijn veroorzaakt door chroom-6. Ziek is ziek, aldus de gedupeerden. Ze willen dat Defensie iedereen die werkte op een POMS-locatie en vervolgens ziek werd, of hun weduwen, ruimhartig compenseert.

De brief komt na een voorlichtingsbijeenkomst van RIVM, bonden en Defensie woensdag in Roermond. Daar bleek volgens de stichting dat Defensie en vakbonden zieke oud-medewerkers en weduwen definitief in de kou zetten. Coort spreekt van een 'ijskoude douche met de karige en verder uitgeklede compensatieregeling waarmee we nu dreigen te worden afgescheept'.

Gerard werd doodziek door chroom-6: 'De arrogantie zit me dwars'

In 2014 vertelde Gerard al hoe graag hij wilde dat Defensie betrokkenheid bij ziekte door chroom-6 zou erkennen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Slachtoffers chroom-6 hebben weinig vertrouwen in Defensie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore