Nederland

Blaastesten tegen comazuipen op zomerfeesten in Hengevelde

07 juni 2018 19:40 Aangepast: 07 juni 2018 19:45
(archieffoto) Beeld © ANP Foto

Jongeren onder de 18 die kacheltjelam op het festivalterrein liepen. De organisatie van de Hengeveldse zomerfeesten maakte dat nog iets te vaak mee en zet dit jaar daarom iets nieuws in om dat te voorkomen: blaastesten.

Aan jongeren onder de 18 mag geen alcohol worden verkocht. Daar controleren we streng op, zegt Robin Raanhuis van de Hengeveldse zomerfeesten. "Toch bleven we de afgelopen jaren overlast houden van dronken jongeren. Ze namen bijvoorbeeld sterke drank mee in hun fietstassen en liepen dan het terrein op en af om een slok te halen." 

Minderjarigen

Om dat te voorkomen, is pendelen dit jaar niet meer mogelijk. "Je kunt erin maar niet meer tussentijds eraf", zegt Raanhuis. Daarnaast zijn er de blaastesten. "Daar hebben we vorig jaar mee proefgedraaid. In overleg met de politie en ons beveiligingsbedrijf hebben we besloten om ze dit jaar echt in te voeren." 

Bezoekers van de feesten moeten bij binnenkomst door loopsluizen. "Daar hebben we een stuk of tien van, acht voor mensen boven de 18 en twee voor 18-minners. De beveiliging kijkt wie er binnenkomen en of hen minderjarigen opvallen die er bijvoorbeeld al wat dronken uitzien", zegt Raanhuis.

'Enkele keer' 

Deze jongeren moeten een blaastest doen en worden niet toegelaten als hun promillage hoger is dan 0,2. Raanhuis benadrukt dat dit niet heel vaak gebeurd, vorig jaar 'een enkele keer'.

De Hengeveldse zomerfeesten zijn dit en volgend weekeinde. In totaal verwacht de organisatie rond de negenduizend bezoekers. 

Dit doet alcohol met het brein van een puber

Er zijn wel degelijk redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.

Meer op rtlnieuws.nl:

`