Nederland

Dit zijn de slechtste vliegvelden ter wereld (en Eindhoven hoort er ook bij)

07 juni 2018 18:12 Aangepast: 08 juni 2018 11:39
Vliegtuigen op Eindhoven Airport. Beeld © ANP

Eindhoven Airport hoort bij de slechtste vliegvelden ter wereld. Dat berekende Airhelp, dat mensen helpt bij compensatie bij vertraging, in een onderzoek naar 141 vliegvelden wereldwijd. Vluchten van en naar Eindhoven zijn relatief vaak vertraagd. Ook zijn reizigers op Twitter vaak negatief over het vliegveld.

Het vliegveld van Eindhoven is na Schiphol het drukste vliegveld van Nederland, met vorig jaar 5,7 miljoen passagiers. Maar die passagiers hadden relatief vaak vertraging, blijkt uit het onderzoek. Eindhoven scoort een 5,9 als het aankomt op punctualiteit. Dat zorgt voor klagende passagiers, want het sentiment onder reizigers is niet hoger dan een 5,1.

Wel comfortabel

Gelukkig voor Eindhoven worden de security, check-in en het comfort van de terminals wel gewaardeerd. Daardoor scoort het vliegveld toch nog een 6,4. Nét iets slechter dan luchthaven Newark in New York, maar beter dan de vliegvelden van Parijs, Manchester en Stockholm. Schiphol staat op plek 44 met een nette 7,8.

Het enige vliegveld dat nét onvoldoende scoort is dat van Koeweit, met een 5,4. Wie niets tegen een zesjescultuur heeft kan concluderen dat alle vliegvelden het zo slecht nog niet doen.

Budgetmaatschappijen

Dat Eindhoven slecht scoort komt waarschijnlijk door Ryanair, dat veel vluchten uitvoert vanaf Eindhoven. Volgens de onderzoekers is die maatschappij de zes-na-slechtste ter wereld en staat op plek 67. Budgetmaatschappijen scoren sowieso slecht. WOW Air (72) staat op de allerlaatste plek. EasyJet (69) scoort nauwelijks beter.

Dat geldt niet voor twee andere belangrijke budgetmaatschappijen voor Eindhoven. Het Oost-Europese Wizz Air (13) en Transavia (20) scoren wel goed. Die andere Nederlandse trots, KLM (11), scoort vooral op punctualiteit.

Ingestorte parkeergarage

Een woordvoerder van Eindhoven Airport laat weten het het onderzoek niet te kennen, en heeft vraagtekens bij de opzet. "Eindhoven Airport is een steeds populairdere luchthaven in Nederland en is inmiddels uitgegroeid tot de tweede luchthaven van Nederland. Dat kan niet zonder tevreden klanten."

De luchthaven erkent dat er punten van kritiek zijn, mede door 'de situatie van de deels ingestorte parkeergarage', waardoor het vliegveld een jaar lang slecht bereikbaar was. "De passagiers hebben een jaar lang overlast voor lief moeten nemen om, ondanks de afgesloten Luchthavenweg en de omleidingen, toch vanaf Eindhoven Airport te vliegen. We zijn onze passagiers erg dankbaar voor hun geduld."

Qatar op één

Wie zorgeloos wil vliegen, kan het beste via Qatar reizen. Het vliegveld van hoofdstad Doha is het beste ter wereld met een 8,8 als eindcijfer. Daarnaast is Qatar Airways de beste maatschappij. Wij snappen wel waarom. De Arabische maatschappij werd vorig jaar ook al tot beste gekroond door de onderzoekers van Skytrax.

Dit zijn de tien slechtste vliegvelden ter wereld

1 Kuwait International Airport, Koeweit
2 London Stansted Airport, Londen
3 Lyon-Saint-Exupery Airport, Lyon
4 Paris Orly, Parijs
5 Stockholm Bromma Airport, Stockholm
6 Manchster Airport, Manchester
7 Boryspil International Airport, Kiev
8 Edinburgh Airport, Edinburgh
9 Bordeaux Merignac, Bordeaux
10 Eindhoven Airport, Eindhoven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van