Nederland

ProRail mocht medewerker die aan billen zat niet ontslaan

07 juni 2018 15:50 Aangepast: 07 juni 2018 22:46
Beeld © Getty

ProRail is te ver gegaan door een verkeersleider te ontslaan die al veertig jaar in dienst was, omdat hij aan de billen van een collega had gezeten. De handtastelijkheden waren weliswaar 'zeer laag bij de grond', oordeelt de rechtbank, maar ontslag op staande voet is niet terecht.

De 58-jarige verkeersleider had een vrouwelijke collega meerdere keren bij de billen gepakt tijdens een kerstborrel in een kroeg in Amsterdam. De verkeersleider had gevraagd waarom de vrouw nooit meer 'van die leuke jurkjes droeg'.

Tranen over wangen

De vrouw schrok van die opmerking, staat in het vonnis dat openbaar is. Ze antwoordde dat ze zes kilo was aangekomen en de jurkjes niet meer aankon. Daarna bukte ze wat voorover. Later verklaarde de vrouw dat ze daar spijt van had, maar ook geschrokken was van het handelen van de man. Ze wist zich naar eigen zeggen geen houding te geven.

Uit het rechtbankverslag waarover de Amsterdamse krant Het Parool schrijft, blijkt dat de verkeersleider vervolgens overdreven schuin ging staan om naar de billen van de vrouw te kijken. Daarna betastte hij de billen van de vrouw zeker twee keer. Toen de tranen over de wangen van de vrouw rolden, pakte de man zijn jas en ging naar huis.

Excuses aanbieden

ProRail ontsloeg de man een week later op staande voet. De motivatie van ProRail was dat het ontslag paste in de context van de #MeToo-discussie.

De rechter ziet dat anders. De handtastelijkheden waren weliswaar 'zeer-laag-bij-de grond' en 'konden niet door de beugel', maar daarmee ging ontslag op staande voet volgens de rechter te ver. Er was niet genoeg onderzoek gedaan naar het incident en de motivering voor ontslag was niet voldoende. Bovendien werkte de man al veertig jaar bij het bedrijf. In al die jaren was er nooit iets vervelends gebeurd.

De man heeft verder gezegd dat hij zijn excuses wil aanbieden aan de vrouw. Van de rechter mag de verkeersleider daarom gewoon weer aan het werk.

Meer op rtlnieuws.nl:
#MeToo in de zorg: bijna 1 op de 3 artsen ooit geïntimideerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore