Nederland

Rupsje Nooitgenoeg? Leraren krijgen meer geld, maar blijven staken

07 juni 2018 16:45 Aangepast: 08 juni 2018 09:16
Leraren tijdens een demonstratie in Groningen eerder dit jaar. Beeld © ANP

'Zijn ze nou nóg niet tevreden?' is een veelgehoorde klacht na het nieuws over de nieuwe leraren-cao. Leerkrachten krijgen een flink hoger salaris, een stijging van gemiddeld 8,5 procent. Toch gaat het staken gewoon door.

Ja, er zijn leraren die wél tevreden zijn over de nieuwe cao. Marjolein Schuchard bijvoorbeeld. "Ik persoonlijk heb niets te klagen", zegt ze. Marjolein geeft les op de christelijke basisschool Het Startblok in Harderwijk.

Of ze een leuke baan heeft? Nou en of, zegt ze enthousiast. "Het leukste vind ik als je kinderen iets moet aanleren wat ze echt héél lastig vinden, en dat je na een tijdje ziet dat het geland is. Dan zie je ze echt groeien."

Flink aanpoten

Miniatuurvoorbeeld

Maar het is óók hard werken, geeft Marjolein toe. Zelf kan ze de werkdruk goed aan. Toch kan ze zich voorstellen dat collega's die tegen het pensioen aanlopen het best zwaar hebben. "Of leraren in achterstandswijken, of de mensen die voor een klas staan met kinderen die veel extra zorg nodig hebben. Dan kan het flink aanpoten zijn. Het is goed dat zij nu meer geld krijgen."

Marjolein is tevreden met de nieuwe cao, zegt ze. "Vanwege het salaris, maar ook dat er handen bijkomen om de werkdruk verlichten. Dat is heel fijn, daar stond ik ook echt achter."

De reactie van de bonden vindt ze 'wel een beetje dubbel': "Ze zijn akkoord gaan, en willen toch nog staken. Ik zou dan denken: op zich hartstikke mooi, maar laten we wel in gesprek gaan. Ik leer mijn kinderen dat je met praten veel meer kunt oplossen dan met je handen. Staken is een fysieke actie."

Geen voorstander van staken

Ze begrijpt op zich wel dat sommige leraren nog steeds ontevreden zijn – er komt veel minder geld bij dan geëist (zie kader onderin). Maar om dan wéér te gaan staken? Daar heeft ze weinig begrip voor. "Ik ben geen voorstander van staken. Je moet ouders daar niet mee belasten. Dat zorgt voor veel onrust, ouders moeten dan van alles regelen. Er zijn ook andere manieren om actie te voeren."

Simone van Bolhuis is het daar niet mee eens. Zij geeft les op basisschool de Klaroen in Maarssen en is wél voorstander van harde acties, zoals staken. Zij noemt het cao-akkoord een 'hele mooie start'. "Maar uiteindelijk is het grote probleem het lerarentekort. Het is nu al behoorlijk zichtbaar tijdens griepgolven en bij het invullen van vacatures. Het gaat nog veel erger worden omdat veel mensen tegen hun pensioen aan zitten. We hebben de komende jaren echt een groot probleem, dat nog veel groter wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Leraren tijdens een demonstratieve mars in Amsterdam tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk in maart dit jaar. (Foto ANP)

Slappe actie van juffen en meesters

Miniatuurvoorbeeld

Staken is volgens Simone de enige manier om aandacht te krijgen voor dat probleem. "Als we niet gaan staken en mensen het niet echt voelen, dan wordt het zo'n slappe actie van juffen en meesters", vreest ze. "Dan wordt niet echt duidelijk dat het water ons aan de lippen staat."

Simone snapt dat een nieuwe stakingsactie 'heel vervelend' kan zijn voor ouders. Toch is het noodzakelijk, vindt ze. "De kant die het onderwijs nu opgaat, is dat we soms bijna alleen een opvang zijn. Het is dweilen met de kraan open. We moeten ons vak wel kunnen uitoefenen." 

'Geld moet niet je drijfveer zijn'

De actievoerders eisen meer geld, zodat mensen uit andere sectoren in de verleiding komen om het onderwijs in te gaan. Een verkeerde gedachte, vindt Marjolein, die dus wél tevreden is met de nieuwe cao. "Geld is voor mij zeker geen drijfveer om het onderwijs in te gaan. Als je het daar alleen voor doet, dan ga je het in het onderwijs niet redden. Het moet gaan om passie, om de liefde voor het vak. De kinderen en het onderwijs moeten je drijfveer zijn."

Miniatuurvoorbeeld

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Haagse Zuiderpark in oktober 2017. (Foto: ANP)

Die drijfveer heeft Simone natuurlijk ook. Zij begon ooit als lerares, dook het bedrijfleven in, en keerde enkele jaren geleden 'vol overtuiging' terug het onderwijs in. "Maar dat zou niet mogelijk zijn geweest als ik thuis de enige kostwinner was geweest. Het is dat mijn echtgenoot ook een baan heeft, anders had ik nu niet voor de klas kunnen staan."

Dit hebben de leerkrachten bereikt

In de nieuwe cao staat het volgende:

  • Alle medewerkers krijgen een nieuwe, 'flink hogere' salarisschaal
  • Per 1 september krijgen alle leraren een salarisverhoging van 2,5 procent
  • Alle leraren in het primair onderwijs krijgen in oktober een eenmalige uitkering van 42 procent van hun nieuwe maandsalaris (naar rato van de aanstelling en aanstellingsduur)
  • Alle medewerkers in het primair onderwijs krijgen in oktober een eenmalige uitkering van 750 euro (naar rato van de aanstelling en aanstellingsduur)
  • Ook komt er meer professionele ruimte voor de schoolteams en geldt bij ziekte de zogeheten ketenbepaling niet langer.

Een belangrijke eis van de leraren was dat hun salaris gelijk zou komen te liggen met de salarissen van leraren op de middelbare school. Dat is niet gelukt. Ze hebben er weliswaar flink wat geld bijgekregen (270 miljoen volgens het regeerakkoord, plus 70 miljoen van de scholen zelf) maar het is nog altijd te weinig: er is nog 560 miljoen nodig. Dat geld zou ook nog uit Den Haag moeten komen. 

En dus zeggen veel leraren: we blijven staken totdat we dat hele bedrag hebben gekregen. 

Onderwijsbonden: 'We zijn er nog niet'

Algemene onderwijsbond (AOb): "De actiebereidheid is nog heel groot. We zijn blij dat dit er is, maar er is nog steeds een veel te groot gat. Er komt weer een nieuwe Prinsjesdag aan en dan willen we dat het opnieuw op de kaart komt."

CNV Onderwijs: "We willen dit akkoord zelf eerst voorleggen aan onze leden, dus we weten nog niet hoe de gevoelens zijn bij onze achterban. We zijn voor nu heel blij met het akkoord dat er ligt, we zijn een eind op weg om het verschil met het voortgezet onderwijs in te perken, maar we zijn er nog niet."

Meer op rtlnieuws.nl:
Cao-akkoord voor leraren, acties gaan gewoon door

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore