Ga naar de inhoud
Nederland

Cao-akkoord voor leraren, acties gaan gewoon door

Archieffoto. Beeld © ANP

Na maandenlang staken en onderhandelen is het eindelijk zover: er is een 'onderhandelaarsakkoord' bereikt voor een nieuwe cao voor het basisonderwijs. Leraren krijgen volgens de PO-raad 'een flink hoger salaris', en in het najaar een extra bonus. Toch gaan de stakingen gewoon door.

​In de nieuwe cao staat dat er 270 miljoen wordt vrijgemaakt om het salaris van de leraren te verhogen.

Dit staat er verder in het nieuwe akkoord:

  • Alle medewerkers krijgen een nieuwe 'flink hogere' salarisschaal
  • Per 1 september krijgen alle leraren een salarisverhoging van 2,5 procent
  • Alle leraren in het primair onderwijs krijgen in oktober een eenmalige uitkering van 42% van hun nieuwe maandsalaris (naar rato van de aanstelling en aanstellingsduur)
  • Alle medewerkers in het primair onderwijs krijgen in oktober een eenmalige uitkering van 750 euro (naar rato van de aanstelling en aanstellingsduur)
  • Ook komt er meer professionele ruimte voor de schoolteams en geldt bij ziekte de ketenbepaling niet langer.

'Nood-cao'

De nieuwe cao is ondertekend door zes onderwijsvakbonden, waaronder CNF, AOb en FNV. Ook PO in Actie ondertekende het akkoord, maar zij zijn toch nog niet tevreden.

"We hebben nu wel getekend, anders was die 270 miljoen euro weg en hadden we helemaal niks in handen gehad. Maar het is wat ons betreft een 'nood-cao',"zegt Thijs Roovers van PO in Actie tegen RTL Nieuws. "Want we hebben nog steeds een lerarentekort en daarnaast krijgen leraren in het basisonderwijs nog altijd minder betaald dan in het voortgezet onderwijs."

Acties gaan door

Volgens PO in Actie is er nog 540 tot 630 miljoen euro nodig om de salarissen recht te trekken. "Daarom zijn wat ons betreft de acties voorlopig nog niet van de baan."

Ook de AOb is kritisch: "Deze cao is een goede stap vooruit, maar we komen van ver. We hebben daarom gezamenlijk besloten om door te gaan met actie voeren. Op 12 september staat de eerste grote staking in Zuid-Holland en Zeeland op de planning."

Minister blij

Minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is blij dat er een akkoord ligt. Hij denkt dat de leraren hun salarisverhoging 'komend schooljaar al gaan zien op hun loonstrookje – als alles goed verloopt'.

RTL Z zocht eind vorig jaar uit of de stakende leraren een punt hebben:

Leraren staken al maanden tegen de hoge werkdruk en voor een beter salaris. 

Meer op rtlnieuws.nl: