Nederland

Computersystemen btw en loonheffing hopeloos verouderd

06 juni 2018 18:18
Beeld © Archieffoto ANP

De computersystemen die worden gebruikt voor de inning van de grootste belastingen – btw en loonheffing - zijn in belabberde staat. Dat blijkt uit een presentatie van de Belastingdienst die RTL Nieuws heeft ingezien. De inning van btw en loonheffingen gaat nog wel door, maar de systemen waarmee dat gebeurt zijn hopeloos verouderd.

Problemen bij de invoering van een nieuw computersysteem zorgden eind vorig jaar al voor enorme achterstanden bij de inning van erf- en schenkbelasting. Op korte termijn scheelt dat de schatkist 500 miljoen euro aan inkomsten, geld dat later overigens alsnog zal worden geïnd. De systemen voor btw en loonbelasting zijn er nog erger aan toe, blijkt nu.

De problemen bij de Belastingdienst zijn complex en hardnekkig. Vorige maand concludeerde de Algemene Rekenkamer nog dat de dienst met hervormingen op de goede weg is, maar dat het tempo lager is en de hobbels groter dan gedacht. Staatssecretaris Snel geeft toe: ‘We hebben te veel hooi op onze vork genomen. We moeten niet te veel te snel willen doen.’

Groot project

In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om van de reorganisatie van de Belastingdienst een groot project te maken. Als dat gebeurt moet de staatssecretaris de Kamer regelmatig en in detail informeren hoe het er mee staat. De staatssecretaris zegt daar niet op voorhand tegen te zijn. Snel: "Dit zou kunnen helpen."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore