Nederland

'Geef dieren Oostvaardersplassen anticonceptie'

06 juni 2018 18:05 Aangepast: 07 juni 2018 05:10
De anticonceptie kan aan de dieren worden gegeven door likstenen in het gebied te leggen. Beeld © ANP

De grote grazers in de Oostvaardersplassen moeten aan de anticonceptie. Op die manier moet worden voorkomen dat er in de toekomst weer dieren moeten worden afgeschoten in het natuurgebied.

Dat zegt de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer. De anticonceptie kan aan de dieren worden gegeven door likstenen in het gebied te leggen. Ook kan het door het voer gemengd worden of kan een prikpil worden toegediend.

Doden van gezonde dieren

De provincie Flevoland is van plan om het aantal grazers in het natuurgebied dit jaar terug te brengen tot maximaal 1100. Daardoor moeten bijna 1200 herten en paarden verhuizen of worden afgeschoten.

Tijdens een inspraakronde konden vandaag ideeën worden aangedragen voor de toekomst van de Oostvaardersplassen. Over het doden van gezonde dieren was vooral veel te doen.

Verhuizen naar het buitenland

Een verhuizing van de dieren is ook een optie. Zo wil actrice Belinda Meuldijk 180 paarden naar Spanje brengen en zouden bijna duizend edelherten naar Oost-Europa kunnen verkassen.

Het vlees van afgeschoten herten zou beschikbaar kunnen worden gemaakt voor consumptie door mensen en dieren, bepleit een andere groep. Twee andere Nederlandse natuurgebieden verkopen dit zogeheten 'wildernisvlees' al, maar het provinciebestuur van Flevoland zegt dat het verboden is.

In juli neemt de provincie een definitief besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen.

Eerder dit jaar waren de grazers vaak zwaar vermagerd

Na dagen van ophef gaat de provincie Flevoland toch hongerige dieren bijvoeren in natuurgebied Oostvaardersplassen. Maar de activisten hebben daar geen vertrouwen in en blijven ook vandaag illegaal de dieren voeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore