Nederland

Besmet met schurft: 'Ik voelde me heel schuldig naar mijn vriendin'

06 juni 2018 16:20 Aangepast: 06 juni 2018 22:22
Gerben Groot Beeld © Facebook

Schurft in studentenhuizen steekt de laatste tijd steeds vaker de kop op. Gerben Groot (26) en zijn vrienden liepen het een half jaar geleden op in een studentencomplex in Breda. "We dachten eerst dat het aan het water lag."

De vriendengroep van Gerben bestaat uit zeven personen die allemaal naast en onder elkaar in studio's wonen. Ze komen regelmatig bij elkaar op bezoek. Op een gegeven moment kreeg een aantal van hen last van rode, jeukende bultjes op de armen. Aan schurft had toen nog niemand gedacht.

'Die jeuk is echt verschrikkelijk'

Gerben en zijn vrienden waren de klos.

'Mijn huisarts wist niet wat het was'

"We dachten eerst dat het aan het water lag, omdat de jeuk erger werd als we gingen douchen", vertelt Gerben. "We hebben toen de woningcorporatie gebeld om het water te laten testen. Zelfs mijn huisarts wist niet wat het was." 

Met het water bleek niks aan de hand te zijn, maar de bultjes en jeuk werden alleen maar erger. "Het verspreidt zich uiteindelijk over heel je lichaam. Ik had er vooral last van bij de rand van mijn broek, daar schuurde het heel erg." Toen een van de vrienden naar het ziekenhuis ging, bleek het al snel om schurft te gaan.

"Toen hebben wij ons ook allemaal laten nakijken. We zijn veel samen, zitten bijna altijd wel bij elkaar in de studio. Als je elkaar een knuffel geeft of een tijdje samen op de bank zit, kun je het al krijgen." Drie van de zeven studenten bleken uiteindelijk schurft te hebben.

Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke parasitaire huidziekte veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft tunneltjes in de bovenste laag van de huid en legt daar vervolgens eitjes in en laat afvalproducten achter. Dit veroorzaakt jeuk. De meeste kans op besmetting loop je bij huidcontact dat langer duurt dan 15 minuten, zoals seksueel contact. Buiten de huid kan de schurftmijt ongeveer 24 uur lang overleven. Daarom kan besmetting ook via kleding plaatsvinden. 

'Zeker een dag bezig met schoonmaken'

De chaos in de huizen van de vriendengroep was compleet. "Voor mijn huid kreeg ik crème en pillen, maar daarna was ik zeker nog een dag bezig met het huis schoonmaken." De vrienden wasten hun kleding en beddengoed op 60 graden, stopten ander mogelijk besmet textiel in dichtgeknoopte vuilniszakken en maakten alles in huis grondig schoon. "Het gaat ook heel erg in je hoofd zitten, dat maakt de jeuk alleen maar erger." Na een week of drie was iedereen weer genezen. 

'Misschien had ik het wel overgedragen'

Inmiddels is het alweer een half jaar geleden dat de groep werd besmet. Schaamte in de groep over het onderwerp was en is er nog steeds niet. Gerben voelde zich wel schuldig naar de mensen die hij mogelijk had besmet.

"Ik had toentertijd een vriendin, daar heb ik ook gewoon bij in bed gelegen, maar toen wist ik nog niet wat ik had. Ik voelde me erg schuldig dat ik het misschien wel aan haar had overgedragen." Ze bleek uiteindelijk de dans te zijn ontsprongen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Schurft in studentenhuizen: 'Lijkt iets middeleeuws, maar het is nooit weggeweest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore