Nederland

'Cultuurverschillen? Valt reuze mee', vinden deze twee vriendinnen uit Syrië en Zutphen

06 juni 2018 17:28 Aangepast: 07 juni 2018 07:45
Hanaa Halabi en Biene Hovingh Beeld © Pim Helmich / Helmich Films

De Syrische Hanaa Halabi (21) is een half jaar in Nederland. Sinds de eerste week is ze dikke vriendinnen met de Nederlandse Biene Hoving (20). Last van cultuurverschillen hebben ze niet: 'Behalve dat je altijd ongevraagd heel veel eten opgeschept krijgt bij Hanaa thuis', zegt Biene.

Via Buddy to Buddy ontmoette Hanaa de Nederlandse Biene Hoving. Buddy to Buddy koppelt vluchtelingen in Zutphen aan een Nederlander. Het idee is dat deze 'buddy' de vluchteling kan helpen om vrienden te maken en uit het sociale isolement te komen. Vandaag kreeg het project een Appeltje van Oranje van Koningin Máxima, als dank voor hun inzet in de samenleving.

Biene gaf zich op als vrijwilliger bij Buddy to Buddy en werd gematcht aan Hanaa. Hanaa woonde samen met haar familie in Aleppo in Syrië. Hanaa's jongste broertje kwam drie jaar geleden in zijn eentje naar Nederland. Haar ouders en andere broertje volgden zeven maand geleden en een maand later kwam Hanaa. 

Eerste ontmoeting

Zowel Hanaa als Biene waren stikzenuwachtig voor de eerste kennismaking met elkaar. "Het was de eerste keer dat ik een Nederlander ging ontmoeten", zegt Hanaa.  Haar broertje had haar en haar ouders getipt om zich aan te melden voor het project. Hij kreeg zelf ook een buddy toen hij nieuw was in Nederland.

Hanaa was een week in Nederland, toen ze naar de bijeenkomst van Buddy to Buddy ging. Tegelijkertijd had Biene zich aangemeld als vrijwilliger. "Ik had een tussenjaar en wilde iets nuttigs doen met mijn tijd. Je merkt vaak angst over nieuwkomers bij mensen. Ik wilde zelf zien wie de mensen zijn", zegt Biene. Twee weken na haar aanmelding zat ze tegenover Hanaa. "Je weet niet wie je tegenover je krijgt. Het is bijna een soort Tinder en dat maakte me echt heel zenuwachtig", zegt ze.

Klik

Achteraf hadden de meiden zich nergens druk om hoeven maken. "Er was meteen een klik. Ik zei dat ik heel verlegen was en toen lachte Biene en zei ze dat ik er niet verlegen uit zag", weet Hanaa nog. "Het gesprek begon en het zat meteen het goed."

Sinds de eerste ontmoeting zijn de twee meiden dikke vriendinnen. "We doen van alles. Koffietjes drinken, de stad in, naar feestjes. Hanaa was ook bij mijn familie met oud en nieuw", vertelt Biene. De vriendschap gaat verder dan vrijwilligerswerk. "Ik zie Hanaa net als mijn Nederlandse vriendinnen. Dit voelt voor mij allang niet meer als vrijwilligerswerk."

Verschillen

Hanaa en Biene zijn totaal verschillend opgegroeid. Hanaa in Aleppo en Biene in Zutphen. Voor de ontmoeting was Biene bang voor een groot cultuurverschil. "Dat kan in de weg staan", zegt ze. Toch bleek al snel dat haar angst nergens voor nodig was. "De cultuurverschillen zijn veel minder groot dan we dachten", vertelt ze. "Het enige dat opviel was dat haar broer altijd meeging als we bijvoorbeeld in de stad afspraken. Dat begreep ik eerst niet helemaal, maar ik kon goed met haar familie, dus ik vond het ook niet erg."

Biene kwam vaak over de vloer bij de familie van Hanaa in het azc. "Daar is het bijna hetzelfde als bij Nederlanders. Je komt binnen, krijgt een drankje aangeboden. Het grootste verschil is, dat je altijd ongevraagd heel veel eten krijgt. Ik denk dat ik wel een paar kilos ben aangekomen inmiddels", lacht Biene.

Als ze naar het azc ging op een warme dag, zorgde Biene dat ze een niet ál te korte broek of rok aantrok. "Eigenlijk was dat helemaal niet nodig, want Hanaa zegt altijd dat ik aan moet trekken wat ik wil", vertelt ze. "Het hoeft inderdaad niet, maar ik vind het wel heel lief van Biene dat ze op deze manier respect wil wonen voor onze cultuur", beaamt Hanaa.

Vriendjes

Biene en Hanaa kletsen over van alles met elkaar, maar de cultuurverschillen werden in het begin gemeden als gespreksonderwerp. "Na een tijdje begon Hanaa te vertellen over haar hoofddoek, haar tradities en haar familie", zegt Biene.

Later durfde Biene het onderwerp uithuwelijken aan te snijden. "Hanaa vertelde me dat ze van haar houders mag trouwen met degene op wie ze verliefd is. Het enige waar haar ouders bang voor zijn, is een cultuurverschil", zegt Biene. "Hanaa denkt helemaal niet zo anders over dingen als ik." Net als met haar Nederlandse vriendinnen, besprak Biene ook met Hanaa de jongen met wie ze een date had. "In Syrië wordt ook gewoon gedate hoor, alleen niet in het openbaar", zegt Hanaa.

Vier maand later

Op de dag dat Hanaa en Biene vier maanden buddy's waren, was er een evenement van Buddy to Buddy. "Hanaa grapte toen van nou, dit was het dan en tot nooit", zegt Biene. "Dat typeert onze vriendschap. We hebben dezelfde humor." 

Hanaa is inmiddels met haar familie verhuisd van het azc naar een huis in Zevenaar. Daardoor zien de twee elkaar minder, maar ze blijven elkaar opzoeken.

Yets Foundation kreeg ook een Appeltje van Oranje:

Kwetsbare jongeren een kans geven op een succesvol leven. Bij Yets Foundation in Schiedam en Vlaanderen doen ze dat al drie jaar met basketbal.

Appeltjes van Oranje:

  • Elk jaar deelt het Oranjefonds de Appeltjes van Oranje uit. Een prijs die mensen krijgen die een groot verschil maken voor anderen in de samenleving.
  • De prijs is een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro.
  • Vandaag werden ze door Koningin Máxima uitgereikt in Paleis Noordeinde.
  • Dit jaar kregen Buddy to Buddy, Excel Arts en Yets Foundation een appeltje van oranje. Ze werden gekozen uit twaalf genomineerden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore