Nederland

'Defensie pakt klachten niet serieus op'

06 juni 2018 05:21
Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie gaat nog steeds niet goed om met klachten van veteranen. Klachten worden 'niet serieus en zorgvuldig behandeld', stelt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.

Hij heeft eind 2016 aanbevelingen gedaan om de klachtbehandeling te verbeteren. Die zijn onvoldoende opgepakt, concludeert hij in een terugblik.

Geen verbetering ondanks nieuwe klachtenregeling

Anderhalf jaar geleden zag hij dat klachten bij Defensie met grote regelmaat niet als zodanig werden herkend en opgepakt. Ondanks een nieuwe klachtenregeling op het ministerie ziet hij op dit punt nog geen grote verbetering.

Ook worden klachten niet voortvarend opgepakt, aldus Van Zutphen. Hij moet dossiers vaak in herinnering brengen en heeft de indruk dat op het ministerie 'de centrale klachtencoördinator zelf intern moet 'trekken en sleuren' (...) om zaken gedaan te krijgen'.

'Klachten vooral bekeken vanuit het eigen perspectief'

Er wordt door Defensie volgens hem nog steeds niet actief naar de klager geluisterd. Er is nog te weinig persoonlijk contact met klagers en 'klachten worden vooral bekeken vanuit het eigen perspectief en formeel benaderd'. Mondelinge klachten worden niet geregistreerd.

Van Zutphen ziet onvoldoende verbetering vergeleken met eind 2016. "We maken ons dan ook onverminderd zorgen over de klachtbehandeling bij Defensie. Klachten krijgen binnen de organisatie niet de aandacht die zij behoeven."

De Veteranenombudsman spreekt later op dag met de Tweede Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Defensie aansprakelijk voor schade door kankerverwekkend chroom-6'

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore