Ga naar de inhoud
Nederland

Veel onwetendheid bij mensen over uitvaartwensen partner

(Archieffoto) Beeld © Thinkstock

Je uitvaartwensen snijd je niet aan tussen neus en lippen door, maar het is zéker handig het er eens over te hebben. Want wil jij na je dood worden gecremeerd of begraven? En, misschien nog wel belangrijker: weet je partner het antwoord?

Waarschijnlijk niet, blijkt uit onderzoek van de Uitvaartverzekeringwijzer. De website, vraagbaak bij uitvaartverzekeringen, liet vijftienhonderd mensen een vragenlijst invullen en daar kwamen toch wel opvallende resultaten uit.

Van de ondervraagden, die tussen de 20 en 70 jaar zijn, heeft 71 procent geen idee of hun partner de voorkeur geeft aan een begrafenis of een crematie. 

Geen prettig vooruitzicht

Vooral dertigers zijn onwetend op dit gebied; in die leeftijdsgroep geven vier op de vijf ondervraagden aan het niet te weten. Opvallend is dat dit ook voor meer dan de helft van de Nederlanders tussen de 60 en 70 geldt. "Terwijl deze mensen veel vaker in aanraking komen met het onderwerp", zegt Leon Schouten, oprichter van de website.

De uitkomsten zijn potentieel lastig, omdat de meeste mensen het geen prettig vooruitzicht vinden om een andere uitvaart te krijgen dan ze zouden willen.Van alle ondervraagden geeft 87 procent aan het heel erg te vinden als ze zouden worden gecremeerd in plaats van begraven, of andersom. Ondanks dat ze dat vervelend vinden, praten ze er zelf amper over.

Taboe

Dat geldt overigens net zo goed voor familie en vrienden onderling. De uitvaartwensen van hun beste vriend kan ruim 80 procent van de ondervraagdend niet voor de geest halen. Het onderwerp komt simpelweg te weinig aan bod, denkt Schouten. "Het lijkt wel een soort taboe om erover te praten."

De uitkomsten van de vragenlijst onderschrijven dat. Bijna tweederde van de ondervraagden wil liever niet over zijn of haar uitvaart praten, omdat ze het een vervelend onderwerp vinden.

Meer op rtlnieuws.nl: