Nederland

Echtgenoot is de 'merkwaardige' opvolger van commandant vliegbasis Eindhoven

05 juni 2018 15:24 Aangepast: 05 juni 2018 16:21
Elanor Boekholt-O'Sullivan tijdens haar beëdiging als commandant van vliegbasis Eindhoven. Beeld © ANP Foto

Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan, die vertrekt als commandant van vliegbasis Eindhoven, zal worden opgevolgd door haar echtgenoot Harold Boekholt. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd na een bericht dat onder medewerkers werd verspreid.

De overdracht van het commando zal op 26 juni plaatsvinden. Boekholt-O'Sullivan zal worden bevorderd tot generaal en leiding gaan geven aan het Defensie Cyber Commando (DCC). Haar echtgenoot, Harold Boekholt, werkt ook bij Defensie en geeft nu als kolonel nog leiding aan de Afdeling Strategie en Advies van het Commando Luchtstrijdkrachten.

Zijn benoeming is een 'merkwaardige keuze', zegt Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond ODB tegen Omroep Brabant. Volgens de vakbond is de huidige commandant in opspraak vanwege onder meer haar integriteit. "Deze bevordering van haar echtgenoot heeft dan alle schijn tegen", zegt Jurriëns.

Klokkenluider

De vakbond kreeg al een aantal meldingen van defensiemedewerkers, die de benoeming met gefronste wenkbrauwen hadden gelezen. Ook klokkenluider Victor van Wulfen heeft zo zijn bedenkingen over de benoeming van Boekholt. "Hij wordt commandant om de eenvoudige reden dat hij zijn vrouw niet af zal vallen", stelt hij tegenover de omroep.

Van Wulfen was vlieger op de basis tot hij in 2016 de klok luidde over financiële misstanden in Eindhoven. Bevelhebber Boekholt-O'Sullivan zou er toentertijd verantwoordelijk voor zijn geweest dat hij daarna niet meer aan het werk mocht. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`