Nederland

'AOW-leeftijd kan best minder snel omhoog'

05 juni 2018 08:20 Aangepast: 05 juni 2018 09:47
Beeld © ANP

De leeftijdsgrens voor de AOW hoeft volgens deskundigen uit de verzekeringswereld minder snel omhoog dan nu is vastgelegd.

Dat komt doordat de levensverwachting van 65-jarigen de laatste tijd wat minder hard aan het toenemen is. De pensioenleeftijd kan daarom best pas in 2026 op 67 uitkomen, in plaats van in 2021, zeggen actuarissen - dat zijn verzekeringswiskundigen - in Het Financieele Dagblad.

Concept pensioenakkoord

"De gedachte is dat de verhoging van de AOW-leeftijd de stijging van de levensverwachting compenseert", zegt actuaris Daan Kleinloog. "Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel."

De conclusies zijn interessant omdat uit een vorige week uitgelekt concept voor een pensioenakkoord bleek dat werkgevers en werknemers ook zouden willen dat de AOW-leeftijd later op 67 uitkomt. In de uitgelekte stukken werd hiervoor als streefjaar 2025 aangehouden. 

Eerder dit jaar kwam oppositiepartij PvdA ook al met plannen in die richting. De PvdA pleitte ervoor om de 67 pas in 2030 aan te tikken.

Beste Kamerleden, mag de AOW-leeftijd omlaag?

De AOW-leeftijd gaat even niet meer verder omhoog. Sanne Boswinkel let uit waardoor dat komt. En waarom ze liever ziet dat de pensioengerechtigde leeftijd misschien zelfs íets omlaag zou gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van