Ga naar de inhoud
Nederland

Kwart kinderen van 13 bijziend, smartphone en tablet wellicht oorzaak

Beeld © GettyImages

Het gebruik van tablet of smartphone zou kunnen leiden tot meer bijziendheid bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers volgen al jaren 1000 Rotterdamse kinderen. Een kwart van de kinderen van 13 jaar oud blijkt bijziend. Op 6-jarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte.

Afspraken maken

De problemen namen door de jaren heen dus toe. Smartphones en tablets zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn, maar ook het lezen van boeken.

Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen. De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers onder Rotterdamse kinderen ook gelden in de rest van Nederland.

Erasmus-onderzoeker Jan Roelof Polling wil dat ouders afspraken maken met hun kinderen over hun smartphone- en tabletgebruik. "Bijvoorbeeld: we gaan twintig minuten op de telefoon, daarna kijken we twintig minuten in de verte, zodat onze ogen iets anders doen", zegt hij bij de NOS.

Kans op slechtziendheid

De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Polling verwacht dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft. Dit is volgens hem zorgwekkend omdat kinderen met bijziendheid een grotere kans hebben om op latere leeftijd slechtziend te raken.

Het risico van bijziendheid ontwikkelen door dichtbij kijken geldt voor jongeren tot hun 21ste, daarna niet meer.

Waarom is mijn telefoon zo verslavend?

Ook zo'n moeite om je smartphone weg te leggen? Dat is niet zo gek. Bedrijven als Facebook weten precies hoe ze ons verslaafd kunnen maken.