Nederland

Robot moet Sem (9) verlossen van plasproblemen

04 juni 2018 17:18 Aangepast: 04 juni 2018 22:12
Sem met robot Pepper. Beeld © MMC

Sem (9) gaat al een paar jaar naar het ziekenhuis. De reden: hij plast op school soms in zijn broek. "Zijn klasgenootjes reageren vaak meedogenloos", zegt zijn moeder Sonja. Maar Sem is zeker niet de enige met dat probleem. Een nieuwe robot met de naam 'Pepper' moet Sem zijn probleem verhelpen.

"De robot zit letterlijk op het niveau van het kind", zegt Robbert Megens van NO1robotics, het bedrijf dat de robot ontwierp. "Op de buik van de robot wordt een filmpje gestart, de robot ziet vervolgens dat het kind kijkt. Het is ook erg interactief. De robot stelt vragen aan het kind, die daarop moet reageren. Je merkt dat het op deze manier beter werkt dan wanneer een arts het vertelt. Het kind ziet de robot sneller als vriendje dan een volwassene of arts." 

Kinderen vertonen ophoudgedrag

Bas Zegers is specialist in blaas- en nierziekten en sociale pediatrie bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Hij ontwikkelde de robot samen met softwarebedrijf NO1robotics. Zegers ziet dat kinderen steeds meer te doen hebben, steeds minder gestructureerd leven en daarom soms poep- en plasproblemen ontwikkelen.

"Je ziet dat de kinderen ophoudgedrag vertonen Dat ze wiebelen met de billen en steeds verzitten. Dan houden ze de plas op, maar zijn zich daar niet bewust van. Anders zouden ze er wel van leren."

Pestgedrag vanaf groep 3

Het gaat vooral om de groep kinderen vanaf groep 3. Dan gaan ze volgens Zegers op elkaar letten en wordt het gênant. In groep 1 en 2 is er volgens hem ook nog geen pestgedrag, maar vanaf groep 3 wel. "Dan lachen kinderen elkaar uit. Ze willen dan droog zijn." De moeder van Sem merkt dat ook. "Sem vindt het nog steeds erg als hij een ongelukje heeft en kinderen dat benoemen." 

Volgens Zegers is één van de oorzaken dat ouders tegenwoordig minder tijd hebben om hun kinderen te trainen. De kinderen zitten bijvoorbeeld veel vaker dan vroeger op de naschoolse opvang. Ook zijn de kinderen veel afgeleid door de tablet en de telefoon. "Ze houden hun plas op en krijgen daardoor problemen. Dat kan blaasontsteking zijn, maar ook een verkrampte blaas waardoor ze hun plas niet goed op kunnen houden."

Zo help je je kind met plassen:

  • Zorg voor vaste plas- en drinkmomenten. Gebruik de regel 'een glas is een plas'. Oftewel: als je gaat drinken, probeer je daarna te plassen. Ook als je niet voelt dat je moet.
  • Laat je kind voldoende drinken. Vijf tot zeven glazen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Water, thee, sap, maar ook yoghurt en vla tellen mee. Verdeel het drinken over de dag. 's Ochtends bij het opstaan, bij het ontbijt, om 10:00 uur, bij de lunch en na schooltijd.
  • Zorg dat je kind 's avonds niet te veel drinkt.
  • Let op een goede houding tijdens het plassen. Zittend, rechtop, handen op de knieën, voeten op de grond of op een voetenbankje. Zo is de bekkenbodem ontspannen. Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot.
  • Ook jongens moeten zittend plassen.
  • Let erop dat je kind ontspannen plast. Geen haast en niet persen.
  • Heeft je kind last van verstopping? Laat het dan vijf minuten op het toilet zitten na het eten. Zachtjes meepersen mag dan wel.
  • Wees positief tegen je kind. Benoem de vooruitgang, als het bijvoorbeeld van vier natte broeken naar één of twee is gegaan. 

Robot is stoer

De robot moet Sem en alle andere kinderen met de problemen nu gaan helpen. Zegers: "De robot laat kinderen video's zien, ze krijgen tips en leren ook van elkaar, want ze zijn vaak met een paar tegelijk. Dat helpt goed, want dan zien ze meteen dat ze niet de enige zijn met het probleem. De robot past ook goed bij de digitalisering die plaatsvindt en waar de kinderen middenin zitten."

Sonja heeft goede hoop dat het probleem van Sem voor de middelbare school verholpen is. "Dat gaat zeker lukken. Vorige week heeft Sem de robot voor het eerst gezien. Hij was er enthousiast over. Thuis heeft hij het meteen aan zijn broertje verteld, want zo'n robot is natuurlijk wel heel erg stoer."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore