Ga naar de inhoud
Nederland

Merkel: ook Nederland moet meer betalen aan EU

Bondskanselier Angela Merkel met premier Mark Rutte in Brussel. Beeld © AFP

Alle landen die meer afdragen aan de EU dan ze krijgen, zullen meer moeten gaan betalen. Dat zegt de machtige Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Merkel deed haar uitspraken in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uit Merkels woorden blijkt opnieuw dat Nederland en Duitsland het niet eens zijn over de nieuwe EU-begroting. Nederland vindt dat, als de Britten uit de Unie gaan, de begroting naar beneden moet worden bijgesteld. De kosten voor Nederland zouden dan niet moeten stijgen. Nederland betaalt namelijk nu al ongeveer 2,5 miljard euro meer aan de EU dan het terugkrijgt uit Brussel.

Zie ook: Duitse minister over EU-begroting: 'Laten we vooral kalm blijven'

Nederland krijgt steun voor die houding uit landen als Oostenrijk en Denemarken, maar vindt Duitsland niet aan zijn zijde. Volgens Merkel zullen alle nettobetalers eraan moeten geloven. "Niet alleen Duitsland zal meer bijdragen aan de begroting, maar dit geldt voor alle nettobetalers", aldus Merkel.

Goede bedoelingen

Daarbij moet wel aangetekend worden dat ook in Duitsland kritiek is op de voorgestelde uitdijing van de Europese begroting. Volgens de Eurocommissaris voor begrotingszaken, Günther Oettinger, zou de rekening voor Duitsland zomaar met 12 miljard euro op kunnen lopen. Merkel wilde niet concreet zeggen hoeveel meer Duitsland bereid is te betalen.

Wel dringt de bondskanselier erop aan om snel – voor de Europese verkiezingen in 2019 - tot een akkoord te komen. En als iedereen zijn schouders eronder steekt, moet dat mogelijk zijn. "Als je met goede bedoelingen onderhandelt, zul je oplossingen vinden", aldus Merkel.

VS onberekenbaar

De bondskanselier benadrukte ook het belang van een slagvaardig Europa in het licht van de nieuwe politieke wind die in Amerika waait. "Amerika is en blijft een supermacht, maar zet zich op dit moment niet in voor internationale overeenkomsten op alle terreinen, zoals nu blijkt uit de importheffingen die president Trump Europa heeft opgelegd."

Haar minister van Financiën, Olaf Scholz, sprak gisteren met minister Wopke Hoekstra en was na afloop vol vertrouwen. "Blijf kalm, we komen er wel uit." Maar volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers worden het 'nog taaie onderhandelingen'