Nederland

Dominee bedenkt Ramadan Sponsortour tegen actie Pegida: 'Ik erger me enorm'

04 juni 2018 12:10 Aangepast: 04 juni 2018 13:51
Amsterdamse theoloog Rikko Voorberg vindt de actie van Pegida smakeloos

Een barbecue houden bij een moskee met varkensvlees tijdens de ramadanmaand. Theoloog Rikko Voorberg vindt die actie van Pegida zo smakeloos dat hij met een tegenactie komt. "Ik moet iets doen om te laten zien dat Pegida niet Nederland vertegenwoordigt."

Rikko Voorberg is onder meer dominee van de PopUpKerk in Amsterdam. Toen hij hoorde over de provocatiebarbecues van het extreemrechtse Pegida, vond hij dat hij niet langer stilzwijgend kon toekijken. De komende week gooit Pegida in vijf steden varkensvlees op de barbecue voor de deur van een moskee. 

Wat houdt uw tegenactie in?

Rikko Voorberg: "Ik heb een Ramadan Sponsortour bedacht om een tegengeluid te laten horen op die barbecues. Het is als een sponsorloop. Voor elke stukje vlees dat Pegida roostert, wordt geld opgehaald voor de moskee. Er kan ook worden ingelegd per aanwezige Pegida-demonstrant of barbecuetijd.  Vrijwilligers van onze kerk zullen in de buurt staan om te turven hoeveel worstjes de Pegida-aanhangers precies eten."

Waarom deze tegenactie?

"Ik erger me, op z'n zachtst gezegd, enorm aan de Pegida-barbecues. Voor moslims is dit een ontzettend belangrijke en feestelijke maand waarin delen en verbinding juist centraal staat. Het is zo laag om dan met varkensvlees bij moskeeën te gaan staan. Deze actie heeft een verrotte werking op onze maatschappelij. Ik zoek naar verbinding en wil me inzetten om juist met elkaar het land vorm te geven. Vandaar deze actie."

Thumbnail
Een demonstratie van Pegida-aanhangers. Foto: ANP

Is negeren niet de beste oplossing?

"Dat dacht ik eerst ook. Maar het is belangrijk om te laten zien dat het geluid van Pegida niet ons land vertegenwoordigt."

Hoe reageren moskeeën?

"Moskeeën voelen zich in het nauw gedreven door de acties van Pegida. Ze durven eigenlijk niet te reageren en hopen dat het snel voorbij is. Ze ervaren onze tegenactie dan ook als steun. Ze zijn dankbaar dat we dit doen en op deze manier een weerwoord bieden."

Al iets van Pegida gehoord?

"Jazeker. Ik heb met de initiatiefnemers gesproken. Ze gaan door met hun actie. Om aandacht te krijgen voor hun anti-islambeleid."

Hoeveel mensen doen er mee en wat doen moskeeën met het geld?

"We hebben nu ruim 300 supporters die meedoen. Met het geld gaan moskeeën bijvoorbeeld een buurtmaaltijd organiseren of ze geven het aan de voedselbank. Er is in Rotterdam ondertussen al 70 euro per aanwezige demonstrant toegezegd en in Utrecht al 134 euro. Dan kunnen we Pegida achteraf feliciteren met het mooie bedrag dat zij voor een goed doel hebben opgehaald."

Meer op rtlnieuws.nl:
Pegida heeft verrassing voor verbod Utrecht na verbod barbecuefeest na moskee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore