Nederland

Onze grootste ergernissen: hondenpoep en te hard rijden

04 juni 2018 00:51 Aangepast: 04 juni 2018 00:59
Archieffoto. Beeld © ANP

Nederlanders hebben in hun buurt het meeste last van mensen die te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

27 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek gaf vorig jaar aan dat overlast door te hard rijden in de buurt als eerste moet worden aangepakt. Hondenpoep wordt door bijna een op de vijf personen als meest urgente vorm van buurtoverlast genoemd. 15 procent ergert zich het meest aan parkeerproblemen.

Drugsoverlast

Vooral inwoners van minder stedelijke buurten klagen het meest over te hard rijden en hondenpoep. In meer stedelijke wijken ergeren bewoners zich vaker aan andere vormen van overlast zoals rommel op straat en parkeerproblemen.

Dat geldt ook voor gemeenten met 70.000 inwoners of meer. Zo wil ruim een kwart van de Amsterdammers dat rommel op straat wordt aangepakt, terwijl bijvoorbeeld maar 4 procent van de inwoners van de gemeente Westland dit vindt. Inwoners van grote gemeenten langs de grens vinden dat de aanpak van drugsoverlast de grootste prioriteit verdient.

150.000 deelnemers

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse landelijke enquête waarin Nederlanders van vijftien jaar en ouder vragen krijgen over thema’s als leefbaarheid en overlast in hun buurt. Vorig jaar deden bijna 150.000 Nederlanders mee.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dagelijks tienduizend flitsboetes: zoveel wordt er bij jou in de buurt geflitst

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore