Nederland

Gemis om Anne Faber nog steeds gigantisch: 'Ik mis het optillen als ik haar knuffel'

02 juni 2018 13:56 Aangepast: 03 juni 2018 06:23
Beeld © ANP

Het is 8 maanden geleden dat het lichaam van Anne Faber levenloos werd gevonden. Haar familie mist haar nog elk moment van de dag. Moeder Elze: "Dat ze altijd haar mening gaf, mis ik het meest. En haar vrolijkheid."

"Ik was thuis en toen appte de vriend van Anne: ik wil je niet ongerust maken, maar Anne is gaan fietsen en is nog niet thuis", vertelt moeder Elze van Heeswijk aan 1Vandaag. "Het was toen half 11 's avonds."

Anne ging wel vaker fietsen om haar hoofd leeg te maken. In eerste instantie dacht Elze dat ze gewoon vrienden was tegengekomen en daarmee was gaan zitten. "Maar haar vriend zei: nee, ze heeft nog niet zo lang een nieuwe fiets en daar is ze erg zuinig op. Ze heeft het slot niet meegenomen, dus ik denk dat ze van plan was thuis te komen."

Alle alarmbellen gingen af

Waar vader Wim Faber in eerste instantie gewoon ging slapen, omdat hij dacht dat het wel goed zou komen, gingen bij moeder Elze direct alle alarmbellen af. "Als ze zich niet lekker had gevoeld, had ik het wel geweten. Ik werd meteen heel erg ongerust."

Binnen 24 uur was er een team gevormd van vrienden en familieleden die op zoek gingen naar Anne Faber. Ze deelden flyers uit, zochten fietspaden af, kamden het bos uit en brachten in kaart waar ze naartoe zou kunnen zijn gegaan.

Den Dolder

Vader Wim reed met zijn broer Hans door de omgeving en kwam uiteindelijk ook bij de instelling in Den Dolder uit. De kliniek waar de moordenaar van Anne Faber, Michael P., zat. "Daar spraken we met een begeleider die vertelde wat voor mensen daar zaten", zegt broer Hans. "Op de terugweg keken we elkaar aan met een gevoel van: dit is foute boel. Dat gevoel bleek te kloppen."

13 dagen na de vermissing werd het lichaam van Anne Faber gevonden:

Michael P. gaf informatie over waar het lichaam zich bevond.

Dag en nacht werd er doorgezocht. "In het begin sliep ik niet", vertelt Elze. "Totdat ik omviel en nachten van 3 uur maakte." Na een paar dagen werd haar jas gevonden. "Vanaf dat moment wist ik dat het foute boel was", zegt Annes moeder met tranen in haar ogen. "Ik heb altijd de hoop gehouden haar levend terug te zien", zegt vader Wim. "Het zou ook kunnen dat ze levend in een caravan zat, of een huis, of waar dan ook."

Lichaam gevonden

De zoektocht naar Anne ging door. "Het is heel raar om op zoek te zijn naar iets dat je niet wilt vinden", zegt Wims broer Hans hierover. Toen er een verdachte werd aangehouden, gaf dat Annes nabestaanden ook weer hoop. "Het aanhouden van zo'n verdachte maakte de kans groter dat je dichter bij een levende Anne kwam", zegt Wim.

Helaas werd 13 dagen na de vermissing het levenloze lichaam van Anne Faber gevonden. Haar familie en vrienden missen haar nog elk moment van de dag. "Ineens is je zus weg", zegt broer Rogier. "Dat is heel onwerkelijk natuurlijk. Wat ik vooral mis, is het optillen als ik haar knuffel. Dat kon ik sinds ik 15 was."

Altijd eerlijk

"Ik vond het heel fijn dat ze altijd eerlijk haar mening zei", vertelt Elze. "Ze had vaak ook wel een punt. En haar vrolijkheid, die mis ook heel erg."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore