Ga naar de inhoud
Nederland

Onafhankelijk onderzoek naar liefdesaffaire hoofdaanklagers

Marianne Bloos en Marc van Nimwegen Beeld © ANP

Voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, leidt de commissie die gaat onderzoeken of sprake is geweest van integriteitsschendingen in de top van het Openbaar Ministerie.

Gekeken wordt naar een affaire tussen de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, Marc van Nimwegen, en de hoofdofficier van het Functioneel Parket, Marianne Bloos, waarover onlangs door het NRC werd gepubliceerd.

Wat wordt er onderzocht?

  • De besluitvorming rond de benoeming van toenmalig procureur-generaal Van Nimwegen tot hoofdofficier van justitie in Rotterdam in 2014.
  • Bekeken wordt of spanningen binnen het OM rond de relatie tussen hem en Bloos daarop van invloed waren. 
  • Ook wordt onderzocht hoe het College van procureurs-generaal is omgegaan met meldingen over die relatie tot aan het voorjaar 2016, toen de relatie formeel werd gemeld.

Affectieve relaties ongewenst

Het college zei eerder dat de relatie tussen Van Nimwegen en zijn collega Marianne Bloos niet in strijd was met de gedragscode van het Rijk. Wel werd toen gesteld dat binnen de top van het OM niet goed was omgegaan met de affaire. Die was intern niet bekendgemaakt, terwijl dat wel had gemoeten.

Het college vindt dat 'affectieve relaties tussen medewerkers in eenzelfde team of afdeling ongewenst zijn'. Van der Burg: "Het college wil niet de indruk laten ontstaan, en als die al is ontstaan dan wil ik dat beeld wegnemen, dat er voor de top van het OM andere maatstaven worden gehanteerd. Dat kan en mag niet zo zijn."

Behalve Fokkens maken ook Tineke Cleiren (hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de universiteit Leiden) en Hans de Doelder (emeritus hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) deel uit van de onderzoekscommissie.