Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlands Huisartsen Genootschap: 'Stop met voorschrijven medicinale wiet'

Cannabisapotheek in Groningen, waar medicinale wiet wordt verstrekt. Beeld © ANP

Patiënten vragen de huisarts steeds vaker om cannabis en het wordt ook steeds vaker voorgeschreven. Maar er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat cannabis als pijnstiller werkt, waarschuwen huisartsen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert daarom op hun website de medicinale wiet niet meer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van de levenskwaliteit. "We zeggen niet dat het niet werkt, maar wel dat er op dit moment niet genoeg bewijs is", zegt Monique Verduijn van het NHG tegen dagblad Trouw.

Volgens het NHG is behandeling met cannabis alleen te overwegen bij patiënten in de palliatieve fase, die niet voldoende baat hebben bij de gangbare behandeling tegen pijn- en andere klachten. In die laatste levensfase kan wiet nuttig zijn omdat het een 'prettig versuft' en euforisch gevoel kan veroorzaken, schrijft het NHG.

Duizenden patienten gebruiken wiet als medicijn:

Medicinale wiet moet aan veel eisen voldoen.

Vergiftigingen

Cannabis via een coffeeshop en cannabisolie via een drogist of reformzaak raadt het NHG af omdat de samenstelling en kwaliteit daarvan niet gegarandeerd zijn, terwijl er wel bijwerkingen en vergiftigingen bekend zijn.

Meer op rtlnieuws.nl: