Nederland

Opstappen Alders 'mokerslag': Groningen wil snel overleg met Wiebes

01 juni 2018 23:04
Minister Koolmees (Sociale Zaken) bij één van de versterkingsprojecten in Groningen, afgelopen maart. Beeld © ANP

Tien Groningse gemeenten en de provincie willen zo snel mogelijk praten met minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Ze laten in een brandbrief weten dat het nieuws over het opstappen van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders als een 'mokerslag' is aangekomen.

Alders stopt naar aanleiding van het besluit van Wiebes om voor een kleine 1600 woningen in het aardbevingsgebied voorlopig geen versterkingsadvies te laten maken. De provincie en de gemeenten zijn bezorgd over hoe het nu verder moet met het versterken van de huizen. Ze willen een belangrijke plek innemen in de besluitvorming 'over onze eigen provincie'.

Onacceptabel en zeer schadelijk

Het besluit van Wiebes heeft ertoe geleid 'dat inwoners van vele dorpen, die in de wetenschap verkeren dat zij in een onveilig huis wonen, nog langer in onzekerheid verkeren'. Dat is, schrijft de regio, 'onacceptabel, en zeer schadelijk voor het vertrouwen in de overheid'.

Wiebes: 'Gaskraan zo snel mogelijk verder dicht'

In februari ging de vlag uit in Groningen toen minister Wiebes bekendmaakte dat de gaskraan zo snel mogelijk verder zou worden dichtgedraaid. De sfeer is intussen omgeslagen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Conflict over schadeherstel Groningen: Alders stapt op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore