Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

'Paspoort moet je ook met contant geld kunnen betalen'

03 juni 2018 16:15 Aangepast: 03 juni 2018 16:59
Met cash betalen bij de gemeentebalie moet kunnen, vindt de minister.

Iedereen moet een paspoort of rijbewijs contant kunnen afrekenen, vindt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Als mensen alleen contant kunnen of willen betalen, dan moet een gemeente daar een oplossing voor bieden."

Steeds meer gemeenten hebben een pin only-beleid. Mensen die een rijbewijs en paspoort komen ophalen, kunnen dan niet meer met cash betalen. Minister Kajsa Ollongren gaat in overleg met de gemeenten, want ze vindt dat alleen pinnen niet moet kunnen.

Oplossen

"In de toekomst gaan we misschien die kant op als er niks anders bestaat. Op dit moment mag je ook gewoon met contant geld betalen. Ik denk dat de meeste mensen voor pinnen kiezen maar voor mensen die om wat voor reden dan ook daar niet voor kiezen, moeten we de mogelijkheid openhouden om met contant geld te betalen", zegt de minister tegen RTL Nieuws. 

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze het oplossen. Gemeenten hoeven niet altijd en overal kassa's te hebben, maar er moet wel de mogelijkheid zijn om met cash te betalen. "Dat kan met maatwerk. Bijvoorbeeld één loket waar nog wel cash betaald kan worden. Iemand die niet kan pinnen, kan ook aan de balie een eenmalige machtiging afgeven om het bedrag af te laten schrijven van de bankrekening."

Mensen zonder pinpas

De ouderenbond ANBO is daar blij mee. "Er zijn best wel veel groepen die hier last van hebben, bijvoorbeeld dak- en thuislozen die geen pinpas hebben", zegt Liane den Haan van de Ouderenbond. "Mensen die in de schuldsanering zitten die geen pinpas hebben. Maar ook mensen die het lastiger vinden om te pinnen, zoals ouderen. Als je tegen die mensen zegt: je kunt alleen met een pinpas betalen, dan kom je toch in de problemen."

Leiden is één van de gemeenten waar bezoekers niet meer met contant geld kunnen betalen. Een woordvoerder laat weten: "Een belangrijke reden is de veiligheid van de medewerkers. Bovendien bleek vóór invoering al 94 procent van de mensen vrijwillig met pin te betalen." Voor wie echt niet wil pinnen is het mogelijk om een eenmalige machtiging door de gemeente te laten uitgeven. Of iemand mee te nemen die wel kan pinnen."

Alleen pinnen voorkomt overvallen:

Wie contant wil betalen in de bus heeft pech in Amsterdam. Om overvallen op bussen te voorkomen kan je in Amsterdam vanaf volgend jaar alleen nog betalen met je ov-chip, pinpas of credit card.

Meer op rtlnieuws.nl:
Europa betaalt met cash, maar Nederlanders pinnen liever

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore