Ga naar de inhoud
Nederland

Paracetamol uit basispakket, hulp bij overgewicht erin

(Archieffoto) Beeld © AFP

Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook te koop zijn in supermarkten of drogisten, verdwijnen uit het basispakket. Maar wil je iets doen aan je overgewicht, dan kun je straks wél terecht bij je zorgverzekeraar.

De hulp van diëtisten en coaches valt in de basisverzekering voortaan onder de noemer leefstijlbegeleiding. "Als je gezonder gaat leven, maak je minder ziektekosten", zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). "Soms kun je helemaal van een ziekte afraken als je gezonder gaat leven. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van diabetes."

Druppel op gloeiende plaat

Maar paracetamol en voedingssupplementen zoals vitaminen vallen straks dus niet meer onder de basisverzekering. Daarmee volgt Bruins een advies op dat het Zorginstituut in 2016 gaf.

Met de maatregelen wordt zo'n 20 miljoen euro bespaard, zegt de minister. Een druppel op de gloeiende plaat van de gezondheidszorg, zegt hij, 'maar er komen nog heel veel meer druppeltjes'. De besparing wordt grotendeels gebruikt om patiënten te ontzien die nu nog veel moeten bijbetalen voor bepaalde andere geneesmiddelen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zware paracetamol mogelijk uit basispakket: klap voor honderdduizenden patiënten