Ga naar de inhoud
Nederland

Landelijke intocht Sinterklaas bij Zaanse Schans

Afgelopen jaar kwam Sinterklaas aan in Dokkum. Beeld © ANP

De intocht van Sinterklaas is dit jaar in de gemeente Zaanstad. Op 17 november komt Sinterklaas aan in Zaandijk, daarna gaat hij te paard naar de Zaanse Schans.

Burgemeester Jan Hamming is blij. "De Zaanse Schans met zijn historische molens, ambachtelijke werkplaatsen en typisch Zaanse houten huizen laat jaarlijks miljoenen bezoekers kennismaken met de Zaanse geschiedenis."

Afgelopen maart trok de NTR nog aan de noodbel nadat geen enkele gemeente zich had gemeld voor de intocht. De omroep schreef daarop een brandbrief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters geschreven om burgemeesters over te halen om de organisatie op zich te nemen.

Toch genoeg aanmeldingen

De oproep hielp direct: de NTR werd vervolgens overspoeld met aanmeldingen. De omroep die de landelijke intocht uitzendt, heeft drie basisvoorwaarden voor gemeenten. De omroep stelt drie basisvoorwaarden. Groot enthousiasme is het belangrijkst. Verder moet er een haven zijn, zodat de stoomboot kan aanmeren en moet er een voor de tv-uitzending ‘visueel interessante route’naar het centrum zijn die binnen 20 minuten te voet - of te paard - kan worden afgelegd.

Zo zag de intocht in Dokkum er vorig jaar uit:

De Sint in Friesland

Discussie Zwarte Piet

De laatste jaren stond de intocht vaak in het teken van demonstraties voor en tegen Zwarte Piet. Bij de intocht van de sint in Dokkum vorig jaar blokkeerden voorstanders van Zwarte Piet de snelweg A7 bij Joure zodat de bussen met actievoerders niet verder konden.

In 2016 hield de politie een grote anti-zwartepietgroep aan vanwege het negeren van een demonstratieverbod. Bij rellen rond de intocht in Gouda in 2014 werden zeker zestig voor- en tegenstanders aangehouden.

Meer op rtlnieuws.nl: