Nederland

Meerderheid Kamer wil alcoholslot terug

01 juni 2018 16:25 Aangepast: 01 juni 2018 17:29
Het alcoholslot laat bestuurders eerst blazen om hun alcoholpromillage te testen. Beeld © ANP

Een ruime Kamermeerderheid wil het alcoholslot terug, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Aanleiding is een oproep van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) om een nieuw alcoholslotprogramma te ontwikkelen.

Dat zegt de SWOV tegen RTL Nieuws. Het alcoholslot is volgens de stichting het enige bewezen middel dat werkt tegen notoire drankrijders en zou afgelopen maart door het kabinet te snel aan de kant zijn gezet. Na de mogelijkheden van het alcoholslot te hebben bekeken, zei het kabinet dat aan herinvoering te veel haken en ogen zaten. Het zei wel andere opties te willen verkennen, maar daar is nog niets concreets uitgekomen.

Zwaarder straffen

Peter van der Knaap, directeur van de SWOV, noemt het alcoholslot het enige middel om het zware drankrijders 'technisch onmogelijk te maken om achter het stuur te kruipen met te veel alcohol op'. Herinvoering 'kan tientallen doden schelen', zegt hij.

Daar komt bij dat de bestaande maatregelen, zoals boetes en inname van het rijbewijs, niet voldoende zijn om verstokte drinkers uit de auto te krijgen, vindt de SWOV. Het gaat om een groep van zo'n honderdduizend mensen met een rijbewijs die geregeld dronken achter het stuur zitten. Ook zwaarder straffen helpt bij deze groep niet, stelt het onderzoeksinstituut.

'Het redt levens'

Verkeersveiligheid geldt voor het kabinet als prioriteit. Juist daarom moet het 'goed kijken naar de kritiek van de Hoge Raad en de Raad van State', zegt Van der Knaap. "Probeer met die kritiek een beter alcoholslotprogramma te ontwikkelen, want het redt levens.” 

​Hij doelt daarmee op het oordeel van de Hoge Raad dat het alcoholslot kon worden ervaren als een dubbele straf. Het alcoholslot werd namelijk niet opgelegd door een rechter, maar door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Een drankrijder kon dus én een straf opgelegd krijgen via de rechter, én los daarvan ook nog een alcoholslot voorgeschreven krijgen.

Kort daarvoor had de Raad van State juist bepaald dat het alcoholslot niet meer door het CBR mocht worden opgelegd: dat bekeek niet elk geval individueel, maar schreef het slot voor op basis van algemene criteria. Daardoor was volgens de Raad van State sprake van willekeur en onevenredige straffen.

Alles aangrijpen

Een ruime Kamermeerderheid, waaronder coalitiepartij VVD, wil nu dat het kabinet actie onderneemt en nog eens goed kijkt naar herinvoering van het alcoholslot. Remco Dijkstra (VVD): "Tot er andere middelen zijn die ervoor zorgen dat verkeershufters niet de weg op kunnen, wil ik dat een alcoholslot kan worden opgelegd." Ook GroenLinks, de SP, de PVV en de PvdA willen het alcoholslot terug. "De ministers geven te snel op", vindt Lilian Helder (PVV). "We moeten alles aangrijpen – inclusief het alcoholslot – om er zeker van te zijn dat mensen veilig de weg op kunnen", vindt ook Gijs van Dijk (PvdA).

Zo werkt een auto met alcoholslot

Het alcoholslot mocht niet meer worden gebruikt, maar de SWOV pleit nu voor herinvoering. Hoe werkt het precies?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore