Nederland

Sms'je vraagt mensen met een open haard om (even) niet te stoken

31 mei 2018 19:23 Aangepast: 31 mei 2018 20:02
Bijna 45 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid met regels moet komen voor het stoken van hout in een woonwijk. Beeld © iStock

Het kabinet wil samen met gemeenten werken aan een stookalert. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn, krijgen mensen in de vorm van een sms een waarschuwing om niet te stoken.

De bedoeling is dat mensen die willen stoken op basis van het alert besluiten dat niet te gaan doen. Het alarm moet nog verder uitgewerkt worden samen het Platform Houtrook waarin allerlei gemeenten en het RIVM zitten. Dat laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven weten.

Overlast

Inmiddels staat in ongeveer 26 procent van de Nederlandse huishoudens een haard of kachel, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuws. Houtrook uit de kachel of de haard zorgt bij een op de vijf mensen voor overlast. Het Platform vraagt een aantal partijen waaronder de Rijksoverheid actie te ondernemen om het probleem van houtrook van kachels en haarden te voorkomen dan wel sterk te verminderen. Het stookalert is daar een onderdeel van. Dat kan in de vorm van een sms of persbericht.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat overlast door het stoken van de houtkachel in steeds meer gemeenten een thema was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 20 van de 31 grootste gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) willen één of meerdere partijen het stoken van houtkachels aan banden leggen. Ze krijgen bijval van het Longfonds en van GGD's. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Hout stoken in woonwijk moet aan banden worden gelegd'

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore