Nederland

VVD wil einde aan stortingen in partijkas SP

31 mei 2018 16:35 Aangepast: 31 mei 2018 16:51
VVD-Kamerlid Van den Bosch Beeld © ANP

Gemeenten en provincies moeten snel stoppen met het storten van salaris van raadsleden, statenleden, wethouders en gedeputeerden in de partijkas van de SP. Dat vindt de grootste regeringspartij VVD. Al eerder maande het CDA de minister om aan te dringen op afschaffing.

Volgens het liberale Tweede Kamerlid Van den Bosch moet minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) snel een einde maken aan het rechtstreeks overmaken van salaris aan de partij. Van den Bosch: "Ik weet dat bijvoorbeeld de gemeenten Groningen, Oss en Capelle aan den IJssel vergoedingen van raadsleden overmaken naar de partijkas van de SP. Dat moet stoppen. Ik wil weten of de minister het met me eens is dat raadsleden werken voor hun kiezers en niet thuishoren op de loonlijst van de SP."

Miljoenen voor de partijkas

De zogenoemde afdrachtregeling van de SP bestaat sinds 1974 en komt erop neer dat het salaris van politici rechtstreeks naar de partijkas van de SP gaat. De partij maakt vervolgens een lager salaris aan de politici over. Zo krijgen wethouders, gedeputeerden en Kamerleden ongeveer 2750 euro per maand. 

De gedachte hierachter is dat de SP vindt dat iedereen gelijk is en geen grote inkomensverschillen wil. Door de regeling blijven er miljoenen over voor de partijkas en is de SP de rijkste partij van ons land.

In strijd met de wet

Februari vorig jaar gaf de rechter de gemeente Noordoostpolder, die weigerde geld aan de SP over te maken, gelijk. De rechter oordeelde dat de regeling in strijd is met de wet; politici moeten namelijk kunnen stemmen zonder last, maar zijn door de regeling financieel afhankelijk van de SP.

Omdat tegen de uitspraak geen beroep is aangetekend vond toenmalig minister Plasterk de uitspraak van toepassing op alle SP politici. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat het ‘in de rede ligt’ dat provincies en gemeenten stoppen met de afdrachtsregeling.

Volgens de SP maakt op dit moment nog zo’n 60 procent van de gemeenten waar de SP in de raad zit geld rechtstreeks over aan de partij. Ook 3 provincies doen dat nog. Volgens penningmeester Coppus maken SP-politici in de andere gemeenten en provincies zelf hun afdracht over aan de partij. 

Niet lekker

Dat niet alle gemeenten en provincies ermee zijn gestopt zit de de VVD niet lekker. "Gemeenten mogen niet handelen in strijd met deze rechterlijke uitspraak”, aldus Van den Bosch. ,,De minister moet onderzoeken welke gemeenten en provincies dat toch doen en die vragen ermee te stoppen."

Maar daar eindigt het volgens de VVD niet. Na de rechterlijke uitspraak moeten ook de Tweede en Eerste Kamer stoppen met het overmaken van geld aan de SP en de Kamerleden en senatoren rechtstreeks betalen. "En ik vraag de minister of zij de uitspraak ook zo leest en wat ze ermee van plan is", aldus Van den Bosch.

In een reactie op de vragen van de VVD zegt SP-voorzitter Meyer: 'In Nederland gaan mensen zelf over de vraag waaraan ze hun loon of vergoeding besteden en op welk rekeningnummer dat wordt overgemaakt. Laat de VVD van die vrijheden afblijven. Ze richt al genoeg schade aan in de samenleving. Over onze solidariteit gaan we zelf'.

Meer op rtlnieuws.nl
SP baalt: einde aan lucratieve afdrachtregeling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore