Ga naar de inhoud
Nederland

Geweigerd op vlucht, vakantie verziekt: 'Mijn kinderen stonden huilend op Schiphol'

Fouad zou tijdens een eerdere vlucht een sigaret hebben opgestoken. "Ik rook niet eens." Beeld © Eigen foto

Stel je voor: je hebt met je vrouw en kinderen een zonvakantie geboekt naar Menorca. Je kijkt er al weken naar uit, maar bij de incheckbalie blijkt dat je niet mee mag. Waarom? Dat vertelt niemand. Het overkwam Fouad deze week. "Mijn huilende kinderen snapten er ook niets van, maar daar had Transavia geen boodschap aan."

Fouad (29) werkt als politieagent in Amsterdam en zou eergisteren met zijn gezin voor een weekje vakantie naar Menorca vliegen. "Onze kinderen waren dolenthousiast omdat ze voor het eerst zouden gaan vliegen, we hadden er alle vier super veel zin in."

Geblokkeerd

Maar eenmaal aangekomen bij de incheckbalie van Transavia, bleek dat er iets mis is met het paspoort van Fouad. "Bij mijn gegevens stond dat ik geblokkeerd was. Een baliemedewerker vertelde dat we niet mee mochten met de vlucht, maar wilde niet vertellen waarom."

Miniatuurvoorbeeld

Transavia-balie op Schiphol. (archieffoto, ANP).

Fouad snapte er niets van, en vroeg de medewerkers om een verklaring. "Die konden ze niet geven, we werden van de ene naar de andere balie gestuurd en als ze met elkaar praatten hielden ze hun hand voor hun mond, zodat wij er niets van zouden meekrijgen."

'Ik zou aan boord gerookt hebben'

Na stevig aandringen komt de aap toch uit de mouw. "Een van de medewerkers zei 'dat het heel dom was dat ik naar Schiphol was gekomen en dat ik zelf wel zou weten waarom ik geweigerd werd op de vlucht'. Hij zei dat ik op een eerdere vlucht van Transavia aan boord gerookt zou hebben en daarom geblokkeerd was."

Fouad was met stomheid geslagen. "Ik rook niet eens."

Persoonsverwisseling

Dan ineens herinneren hij en zijn vrouw een vlucht van vorig jaar naar Marokko, waarin commotie ontstond omdat een andere man aan boord een sigaret opstak. "Hij zat een paar stoelen achter ons, en begon ineens te roken. Toen het cabinepersoneel hem daarop aansprak, werkte hij niet mee en wilde hij zijn boardingpass niet afgeven. Die vroeg de stewardess omdat ze zijn gegevens wilde doorgeven aan de marechaussee. Uiteindelijk werd de man na de landing opgepakt."

Volgens Fouad is er maar één scenario mogelijk. "Hij en ik waren praktisch de enige mannen van Marokkaanse afkomst in een vliegtuig vol Nederlanders. Ik denk dat ze ons verwisseld hebben, en per ongeluk mijn naam hebben genoteerd toen ze hem op een 'zwarte lijst' hebben gezet."

Transavia houdt voet bij stuk

Als hij deze theorie voorlegt aan Transavia, wordt hij compleet genegeerd. Daarop besloot hij naar de Marechaussee te stappen. "Daar konden ze mijn verhaal bevestigen, ze hadden op die vlucht van vorig jaar inderdaad een man aangehouden, en dat was iemand anders dan ik."

Miniatuurvoorbeeld

De vlucht ging ervandoor zonder het gezin Fouad (archieffoto, ANP).

Met deze informatie stapte hij weer naar Transavia, maar die hield voet bij stuk. "We werden naar huis gestuurd, en ik kreeg het telefoonnummer mee van een manager die ik een paar uur later zou kunnen bellen. Dat nummer bleek bij thuiskomst niet te kloppen."

'Vakantie kunnen we wel vergeten'

Fouad belde daarom de klantenservice, maar die konden weinig voor hem betekenen. Het is inmiddels drie dagen later. De vakantie kan hij nu wel vergeten. "We hebben geen geld om opnieuw iets te boeken, en qua tijd wordt het ook lastig want we zouden zondag al weer terugvliegen."

Fouad heeft zijn verhaal uitgebreid op sociale media gezet. En dat heeft uiteindelijk effect gehad, want aan het eind van de dag is daar dan toch de erkenning van Transavia. "We hebben het dossier kunnen oplossen", zegt een woordvoerder. Het verhaal van Fouad blijkt te kloppen, zegt hij. "Er was toch sprake van een identiteitswissel."

Transavia vindt het 'intens vervelend'. De luchtvaartmaatschappij gaat Fouad en zijn gezin een 'passende compensatie' aanbieden. Wat er precies is misgegaan wil de woordvoerder niet zeggen, behalve dat het gaat om een 'menselijke fout'.

'Iedereen staart je aan'

Fouad liet eerder al weten een naar gevoel te hebben overgehouden aan de manier waarop hij door Transavia behandeld is. "Je wordt eruit gepikt, en dan loop je daar met je huilende kinderen en verdrietige vrouw. Iedereen staart je aan, niemand zegt wat er aan de hand is."

Meer op rtlnieuws.nl: