Ga naar de inhoud
Nederland

Boek van kwart miljoen gevonden op zolder Tweede Kamer

De eerste druk 'Wealth of Nations' is kwart miljoen euro waard

"Een historische sensatie." Zo noemt boekenhistoricus Alex Alsemgeest de vondst. Op de zolder van de Tweede Kamer vond hij het eerste druk van The Wealth of Nations, goed voor een kwart miljoen euro. "Ik sloeg het open en zag het meteen: dit is bijzonder."

Alex Alsemgeest pluist al jaren zolders en bibliotheken af naar bijzondere boeken. Begin dit jaar begon hij de boeken van de zolder en de bibliotheek van de Tweede Kamer te onderzoeken. De Kamer wordt grondig verbouwd en dus was het tijd om de collectie grondig in kaart te brengen.

In de bibliotheek en op de zolder ligt honderden meters aan oude boeken. Veel boeken waren vies en in oude staat. "Het was schatgraven", zegt de boekhistoricus bij de presentatie van de bijzondere collectie. 

Ontdekking

Op zolder, achter een stapel andere boeken van Karl Marx, deed Alex de grootste ontdekking. De eerste druk van The Wealth of Nations van de Schotse wetenschapper Adam Smith. Hij wordt gezien als de grondlegger van de moderne economie. "Dit is de heilige graal onder verzamelaars en daardoor onbetaalbaar." Hoe hij wist dat hij een parel in handen had? "Ik sloeg het open en zag het meteen: de eerste druk uit 1776! Het is een heel belangrijk boek dat door de hele wereld verzameld wordt. Dit was echt heel bijzonder." 

En heel veel geld waard: ruim een kwart miljoen.

Wat de vondst met hem doet? "Dan heb je een hele mooie dag", zegt Alsemgeest glunderend. "Dan weet je waar je het voor doet. Je vindt een boek met een verhaal dat mensen over de hele wereld bindt." Hoe het boek op de zolder van de Tweede Kamer terecht is gekomen? Dat is onduidelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Alex Alsemgeest tussen de waardevolle boeken

Arib is in haar nopjes

Alsemgeest vond nog meer boeken. Veel boeken die zijn onderzocht, gaan over de parlementaire geschiedenis. Maar er zitten ook jaarrekeningen tussen en pamfletten. De bijzondere boeken worden schoongemaakt en hersteld. Nu is alleen nog de collectie tot 1830 in kaart gebracht. De rest volgt de komende periode. In 2020 moet de operatie klaar zijn. Mooie exemplaren komen in de Koninklijke Bibliotheek te liggen, andere boeken worden weggegooid.

Kamervoorzitter Khadija Arib is in haar nopjes met de vondst. "Er was al wel een vermoeden dat we iets bijzonders in huis hadden, maar dit wisten we niet. Van sommige boeken kun je je hypotheek aflossen." Ze noemt de vondst een sensatie. "We moeten hier mee gaan pronken."

Meer op rtlnieuws.nl
Nieuwe vlag in Tweede Kamer heeft meer klasse en 'grandeur'

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede
Meer over