Nederland

Wisselende reacties op lawaaivlucht Lelystad Airport

30 mei 2018 21:55 Aangepast: 31 mei 2018 07:01
Belangstellenden luisteren in het Gelderse Nijbroek Beeld © ANP

Mensen in vooral Overijssel en Gelderland hebben wisselend gereageerd op de geluidsoverlast die de testvlucht voor Lelystad Airport veroorzaakte.

Die twee provincies worden het zwaarst benadeeld door de toekomstige laagvliegroutes van het vliegveld. Regionale omroep RTV Oost verzamelde de reacties uit Overijssel. Van de 2400 mensen die reageerden, was de helft negatief en noemde het lawaai luider dan normaal. Slechts 18 procent vond het juist meevallen. 

Op sociale media zijn de negatieve reacties niet van de lucht, maar die waren er al ook volop toen de testvlucht nog moest opstijgen, merkt Omroep Gelderland op. De vlucht begon met bijna twee uur vertraging aan zijn ronde, waarbij alle geplande laagvliegroutes, zo laag mogelijk werden aangedaan.

'Niet tegenvallen'

In het Gelderse Ede hadden bestuurders en belangstellenden zich verzameld op de Ginkelse Heide, een van de plaatsen waar de uitbreiding van het vliegveld flink gevreesd wordt. De aanwezigen daar vonden het 'niet tegenvallen'. Ze maten 60 decibel, het niveau van een gewoon gesprek. 

"Maar als je het twintig keer op een dag hoort, en dat het hele jaar door, is het knap irritant", zei Leon Meijer, wethouder Luchtvaart in Ede. "En als ik in de natuur loop, kom ik niet voor zulk geluid.'' Hij is tegenstander van de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport. "Dat is niet veranderd.'' 

Schiphol aan limiet

Lelystad Airport moet fors worden uitgebreid omdat Schiphol aan zijn limiet zit. Een groot deel van de vakantievluchten kan dan worden verplaatst van Schiphol naar Lelystad. Veel mensen die in de aanvliegroutes van Lelystad wonen, zijn daar fel op tegen.   

Meer op rtlnieuws.nl:
Lawaaivlucht test laagvliegroutes Lelystad Airport

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore