Nederland

Lawaaivlucht test laagvliegroutes Lelystad Airport

30 mei 2018 15:11 Aangepast: 30 mei 2018 17:24
Beeld © Archieffoto ANP

Een groot deel van midden-Nederland krijgt vanmiddag en vanavond een voorproefje van de geluidsoverlast die Lelystad Airport teweeg gaat brengen.

Een Boeing 737 vliegt alle aanvliegroutes van het vliegveld, zodat omwonenden kunnen horen hoe erg het is gesteld met die overlast, of juist ervaren dat het wel meevalt. Dat gaat niet zonder hobbels trouwens: de vlucht die om half vier zou opstijgen, startte pas om 17:20 uur. 

Niet voor verrassingen

Deze 'belevingsvlucht' neemt alle mogelijke routes op de laagst toegestane hoogte, zodat omwonenden later niet voor verrassingen komen te staan. Volgens het ministerie van Infrastructuur zullen vliegtuigen in de praktijk straks hoger vliegen.

Lelystad Airport moet fors worden uitgebreid omdat Schiphol aan zijn limiet zit. Een groot deel van de vakantievluchten kan dan worden verplaatst van Schiphol naar Lelystad. Veel mensen die in de aanvliegroutes van Lelystad wonen, zijn daar fel op tegen. Vorig jaar bleek onder meer dat de verplichte onderzoeken naar de geluidsoverlast die dat zou opleveren, niet goed waren uitgevoerd.  

Daling vroeg inzetten

De gebieden waar de overlast toeneemt, liggen ook ver van Lelystad, omdat vliegtuigen al tientallen kilometers eerder hun daling inzetten en dus ook over bijvoorbeeld boven de Veluwe al relatief laag overvliegen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Uitstel: opening Lelystad Airport in 2019 is 'niet verantwoord'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore