Ga naar de inhoud
Nederland

Afrojack wint miljoenenzaak van ex-manager

Beeld © ANP

Nick van de Wall, beter bekend als dj Afrojack, heeft de rechtszaak van zijn voormalige manager Hugo Langras gewonnen. De manager eiste miljoenen van de artiest.

Langras was sinds 2009 de artiestenmanager van de Rotterdamse wereldster. Nadat Afrojack het managementcontract in 2015 verbrak, stapte de manager naar de rechter.

Genaaid

In een e-mail liet Afrojacks moeder, die zijn zakelijke belangen behartigt, weten dat het contract werd verbroken omdat de artiest zich door de manager 'genaaid' voelde, en 'al zijn vertrouwen in jou is verloren'. Afrojack verweet de manager vooral oog te hebben voor zijn eigen belangen.

Tussen Afrojack en Langras waren spanningen ontstaan tijdens onderhandelingen over een intensievere samenwerking, waarbij de artiest voor 1 miljoen euro aandelen in het bedrijf van de manager zou kopen.

Schadevergoedingen

Volgens Langras liep hij door de verbroken samenwerking ten onrechte miljoenen mis. Voor de rechtbank eiste hij een trits schadevergoedingen, voor in totaal ruim 6 miljoen euro.

Vandaag oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat de manager zijn zorgplicht heeft geschonden, omdat de voorgestelde samenwerking nadelig zou zijn voor Afrojack. Ook zou hij de artiest niet voldoende hebben gewezen op het belang van onafhankelijk advies.

Afrojack 'mocht op deze grond de managementovereenkomst ook opzeggen' zonder schadevergoedingen te hoeven betalen, aldus de rechtbank.

Hoger beroep mogelijk

Langras laat tegen RTL Z weten dat hij overweegt in hoger beroep te gaan. "Op dit moment ben ik boos en teleurgesteld over dit belachelijke vonnis. Het betekent simpelweg dat het woord van een artiest niets meer waard is. Als de emotie wat is gezakt, wil ik met advies van mijn advocaten besluiten over een eventueel beroep."

Volgens de manager heeft de uitspraak gevolgen voor de hele muziekindustrie. "De extreme interpretatie die de rechter aan zorgplicht geeft, betekent dat artiesten dus vrijwel wilsonbekwaam zijn. Dat heeft consequenties voor honderden contracten tussen artiesten en hun managers en adviseurs."

Gelijkspel

Langras' advocatenkantoor wil niet van een verloren zaak spreken. "Ook de vorderingen van de tegenpartij zijn afgewezen. Het is dus eerder gelijkspel."

Als reactie op de eisen van de manager vorderde Afrojack in totaal zo'n 1,2 miljoen euro, onder meer voor het terugdraaien van een aandelentransactie rond het managementbedrijf.

Naast dj is Afrojack tegenwoordig ook ondernemer. Wij gingen bij hem langs om te praten over zijn plannen.