Ga naar de inhoud
Nederland

Supermarktketen Lidl stopt als eerste met verkoop van sigaretten

In 2022 zullen in Lidl-vestigingen geen sigaretten meer verkrijgbaar zijn. De supermarktketen gaat als eerste de verkoop van sigaretten - gefaseerd - afbouwen.

Als reden geeft Lidl dat de verkoop van tabak niet meer rendabel is. De verkoopcijfers zijn de afgelopen jaren sterk teruggelopen. 

Ontmoedigingsbeleid

Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

Trend is rookvrij

"De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen", zegt een woordvoerder van Lidl Nederland.

Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. "Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben'', zegt een woordvoerder. "Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt."

20.000 doden

Volgens de organisatie is het besluit van Lidl een 'zeer belangrijk signaal naar de maatschappij in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken'. Volgens Verslavingskunde Nederland zijn er jaarlijks in ons land zo’n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2000 door meeroken.

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak.

Stoppen met roken: drie tips van een neuropsycholoog

Bijna één op de vier zware rokers overlijdt voor zijn 65ste, zo'n 13 jaar eerder dan mensen die niet roken. Hoog tijd om te stoppen dus. Neuropsycholoog Maartje Luijten weet precies hoe zo'n verslaving in je hersenen werkt. Ze geeft drie tips om van je rookverslaving af te komen.

Meer op rtlnieuws.nl: