Nederland

Greenpeace-bazen onder vuur om seksueel misbruik

30 mei 2018 11:37 Aangepast: 30 mei 2018 12:58
Boot van Greenpeace. Beeld © ANP

Directieleden van milieuorganisatie Greenpeace in Zuid-Amerika worden beschuldigd van seksueel misbruik van medewerkers. Dat schrijft Vrij Nederland. Medewerkers vinden 'dat de maat vol is'.

​Volgens het blad hebben 44 medewerkers van Greenpeace in Zuid-Amerika in maart van dit jaar een brief geschreven aan de internationale directie van de organisatie. De slachtoffers eisten daarin dat de lokale directie in Zuid-Amerika, gevestigd in Argentinië, zou worden weggestuurd. Greenpeace stelde vervolgens een onderzoek in.

Terugkomen

Vrij Nederland meldt dat vooral directeur Martín Prieto onder vuur ligt. Die is nu op non-actief gesteld. Maar hij mag terugkomen als er geen bewijzen tegen hem naar boven komen.

Prieto zou volgens de vrouwen op kantoor porno kijken met het geluid hard aan. Ook zou hij vrouwen vrijwel naakt hebben benaderd tijdens reizen. Tijdens campagnes moesten vrouwen van hem hun seksappeal gebruiken.

Stalken

Ook logistiek directeur Leonardo Silva zou zich misdragen hebben. Hij zou onder meer privénaaktfoto’s van een vrijwilligster hebben laten zien aan collega’s, vrouwelijke collega’s hebben gestalkt en denigrerende en seksistische opmerkingen hebben gemaakt.

Silva werkt niet meer in Argentinië, maar zou nog wel regelmatig worden ingehuurd door Greenpeace, blijkt uit het onderzoek van Vrij Nederland. De slachtoffers vinden dat de klachten te laat behandeld zijn. Eerder werden ze niet serieus genomen of in de doofpot zijn gestopt, vinden ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore