Nederland

Haags gebiedsverbod voor radicale imam Fawaz Jneid terecht opgelegd

30 mei 2018 10:41 Aangepast: 30 mei 2018 10:53
De aanwezigheid van imam Fawaz Jneid in de Haagse wijken is een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Het gebiedsverbod voor imam Fawaz Jneid voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal is terecht opgelegd. Dat oordeelt de Raad van State. De imam kreeg in augustus een gebiedsverbod voor zes maanden vanwege het verkondigen van een intolerante boodschap waarmee hij zou bijdragen aan de radicalisering van jongeren.

De Raad van State oordeelt dat de imam vanwege zijn optreden in de Haagse wijken in verband kan worden gebracht met het ondersteunen van terroristische activiteiten. "Om redenen van nationale veiligheid kon de minister hem een verbod opleggen om in die wijken te komen. Hoewel het gebiedsverbod de vrijheid van meningsuiting en godsdienst van Jneid beperkt, is die beperking in dit geval gerechtvaardigd."

De Raad bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Bedreiging nationale veiligheid

De imam heeft preken, toespraken en gesprekken gehouden voor publiek uit de Schilderswijk en Transvaal dat voor radicalisering vatbaar is. In die wijken is de ontwikkeling op het gebied van radicalisering zorgwekkend. Jneids optreden oefent aantrekkingskracht uit op jongeren die vatbaar zijn voor radicaal gedachtegoed.

Uit zijn optreden kunnen toehoorders conclusies trekken in de zin dat zij een gewapende strijd moeten aangaan uit naam van de islam, of dat zij die strijd moeten ondersteunen.

De aanwezigheid en activiteiten van Jneid in de Schilderswijk en Transvaal is een 'zodanige dreiging voor de nationale veiligheid vormen, dat het opleggen van een gebiedsverbod voor deze wijken noodzakelijk is'.

Gebiedsverbod verlengd

Het gebiedsverbod van augustus 2017 is ondertussen verlopen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft in januari 2018 het gebiedsverbod voor de beide Haagse wijken met een half jaar verlengd.

Tegen deze verlenging heeft Jneid beroep ingesteld bij de rechtbank Den Haag. De uitspraak van vandaag gaat niet over deze verlenging.

Ophef om brief moslimorganisaties over omstreden imam:

Twintig kleine moslimorganisaties zijn boos over een gebiedsverbod dat een omstreden Haagse imam heeft gekregen. In een brief kiezen zij scherpe woorden waarover veel verbazing is ontstaan. "De taal is veel te fel en zit vol verwijten", stelt het landelijk Moslimorgaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore