Nederland

Alarmerend aantal doden door meningokokken

30 mei 2018 03:22 Aangepast: 30 mei 2018 10:56
Beeld © iStock

Nederland stevent af op een recordaantal besmettingen met de meningokok-bacterie type W. Dit jaar zijn er al 57 mensen op de intensive care beland en 11 mensen overleden. Tot overmaat van ramp worden 14-jarigen later ingeënt dan de bedoeling was door een tekort aan vaccins.

Dat blijkt uit cijfers die het AD opvroeg bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal doden tot nu toe is dit jaar al gelijk aan het totaal van 2017.

Snel

De bacterie lijkt snel op te rukken. Volgens de krant ging er voor 2015 niemand dood aan meningokokken type W (ook bekend als hersenvliesontsteking) en raakten maar zo'n vier mensen per jaar besmet.

Hoe herken je het?

Symptonen van meningokokken type W zijn misselijkheid, diarree, ineens hoge koorts, vlekken of een stijve nek. Binnen 24 uur kan iemand overlijden. Mensen die het overleven kunnen blijvende gevolgen ondervinden, zoals hersenschade of afsterven van ledematen.

Meer informatie over meningokokken vind je op de site van het RIVM.

In de eerste vier maanden van 2017 moesten 27 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. In dezelfde periode van dit jaar waren dat er 50. Vorige week overleed er nog een 14-jarig meisje aan de gevolgen van de bacterie.

ZIE OOK: Julie (14) overleed aan meningokokken: 'Het is moeilijk te bevatten'

De bacterie verspreidt zich via kleine druppels in de lucht. De eerste aanwijzingen voor een besmetting zijn verkoudheid en een grieperig gevoel, daarna wordt het snel erger. Een duidelijk signaal dat wijst op meningokokken is een stijve nek. Na de besmetting kan het snel gaan: een patiënt kan binnen 24 uur overlijden.

Vorig jaar besloot het kabinet al dat kinderen van 14 maanden én kinderen van 14 jaar moeten worden ingeënt tegen de gevaarlijke variant van hersenvliesontsteking. Maar volgens de krant is er een tekort aan vaccins. 14-jarigen moeten nu tot oktober wachten. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore