Nederland

Criminelen geplukt en opgepakt na international onderzoek naar bitcoins

20 januari 2016 09:34 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05
Beeld © FIOD

Bij een groot internationaal onderzoek naar fraude met bitcoins zijn in ons land tien mensen aangehouden. Op vijftien adressen in Nederland werden huiszoekingen verricht door de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD), meldt het Openbaar Ministerie.

Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen op adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Na rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is ook beslag gelegd op bitcoinaccounts (virtueel geld). 

Dark web
Criminelen hebben hun eigen vraag-en-aanbod-websites, die te vinden zijn op het zogenoemde dark web, meldt het OM. Het dark web is een deel van het internet dat moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde gebruiker en zoekmachines. In de criminele wereld worden op deze websites diensten en goederen aangeboden en verkocht, tegen betaling van virtueel geld.

De verdachten zijn criminele handelaren en de zogenoemde bitcoincashers, mensen die de bitcoins van de handelaren tegen betaling omwisselen in contanten. Deze bitcoincashers worden gezien als hoofdverdachten. Alle tien verdachten worden verdacht van witwassen.

Grote geldbedragen snel opgenomen
De zaak kwam aan het rollen toen banken aan de bel trokken omdat grote geldbedragen werden overgemaakt en vervolgens snel werden opgenomen.

Bekijk hieronder beelden van de inval door de FIOD. 

Thumbnail
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore