Ga naar de inhoud
Nederland

Fout bij bevolkingsonderzoek darmkanker: mensen te laat geïnformeerd over uitslag

Test van de darmkanker Beeld © RTL Nieuws

Het RIVM heeft een ernstige fout ontdekt bij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Honderden mensen die hun thuistest in 2014 en 2015 hebben gedaan en te laat hebben ingeleverd, hebben geen uitslag gekregen door een fout in het computersysteem. Bij 35 mensen ging het om een 'ongunstige' uitslag, maar deze mensen hebben dus niets gehoord.

Dat betekent niet dat deze 35 mensen direct darmkanker hadden, maar wel dat er vervolgonderzoek nodig kan zijn. Deze mensen hadden bloed in hun ontlasting en binnen twee weken advies moeten krijgen om vervolgonderzoek te laten doen.

Door de fout in het computersysteem is dat niet gebeurd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid is zelf achter de fout gekomen en zegt dat de fout nu is hersteld. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het nieuws zojuist bekendgemaakt.

 Opgespoord en geïnformeerd

Inmiddels zijn de betrokkenen opgespoord en geïnformeerd. Het gaat om mensen die in 2014 en 2015 hebben meegedaan. Mensen die meer dan twee jaar hebben gewacht met het opsturen van hun test, hebben nooit een uitslag gehad. 
Door een fout in de computersystemen werd hun dossier al afgesloten. 

De invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker is in 2014 gestart. In het bevolkingsonderzoek darmkanker krijgen personen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor deelname, waarbij zij thuis een informatieset met een ontlastingstest ontvangen. Na afname van een ontlastingsmonster sturen de deelnemers deze test in een bijgevoegde retourenveloppe op voor analyse.

Bij een afwijkende uitslag van de ontlastingtest volgt een doorverwijzing voor vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie). Wanneer een deelnemer de ontlastingtest niet binnen zes weken opstuurt, krijgt hij of zij een herinnering.

5 vragen over darmkanker

Professor Miriam Koopman beantwoordt vijf belangrijke vragen over darmkanker.

'Ongelooflijk stomme fout'

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis is het een 'ongelooflijk stomme fout.' Blokhuis: "Het is erg vervelend dat mensen hierdoor gedupeerd zijn." KWF Kankerbestrijding noemt de fout 'schokkend'. "We begrijpen dat het om een administratieve fout gaat. We gaan ervan uit dat dit niet nog eens gebeurt", zegt een woordvoerder van KWF.

"We hopen dat mensen wel de screening blijven doen. Het is een belangrijke test met een grote gezondheidswinst. Dus dit incident zal hopelijk mensen niet weerhouden er aan mee te doen."

Eén op de vijf Nederlanders heeft in de afgelopen twee jaar zijn ontlasting laten onderzoeken. Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker die er is. Er sterven ongeveer 14 mensen per dag aan de ziekte in ons land.

Meer op rtlnieuws.nl:
1 op 5 mensen laat ontlasting checken in onderzoek naar darmkanker 

Bron: RTL Nieuws