Nederland

Chauffeur Fortuyn: uitspraak rechter in zaak-Volkert 'wereldvreemd'

29 mei 2018 14:34 Aangepast: 29 mei 2018 16:35
Volkert van der Graaf Beeld © ANP

Chauffeur Hans Smolders, die erbij was toen politicus Pim Fortuyn werd doodgeschoten, heeft zijn buik vol van de rechtszaken die Volkert van der Graaf blijft voeren. De moordenaar van Fortuyn kreeg vandaag in een kort geding tegen de Staat toestemming om zich niet meer bij de reclassering te melden, onder meer omdat hij wil emigreren.

Smolders gelooft niet dat Van der Graaf echt gaat emigreren. "Hij neemt iedereen bij de neus, gaat op vakantie, komt terug en lacht iedereen uit", zegt hij in een reactie.

Wéér stapt Volkert van der Graaf naar de rechter: een overzicht

Het was de zoveelste rechtszaak die Van der Graaf voerde over de voorwaarden van zijn vrijlating.

Wereldvreemde uitspraak

De Tilburger zegt dat de rechter wederom een wereldvreemde uitspraak heeft gedaan. "Deze zaak houdt miljoenen mensen bezig en ik vind het heel apart dat rechters daar geen rekening mee houden. Iedereen wordt steeds geconfronteerd met zijn grappen en grollen. Een rechter moet juist ingrijpen als hij steeds oude wonden openrijt. Wat er is gebeurd, heeft bij mij een diepe kras veroorzaakt en die gaat nooit meer weg." 

Van der Graaf gaf eerder aan dat hij naar het buitenland wilde omdat hij in Nederland niet aan betaald werk kan komen. De nabestaanden van Pim Fortuyn hopen dan ook dat hij snel het land verlaat. "De familie heeft kennisgenomen van de uitspraak en juicht spoedige en daadwerkelijke emigratie van Van der Graaf toe", laat advocaat Richard van der Weide namens de familie weten.

Geconfronteerd

"Onderzocht wordt nog hoe juridisch kan worden bewerkstelligd dat hij daadwerkelijk het land verlaat en niet meer terugkeert", zegt Van der Weide. De familie wil bij voorkeur nooit meer met de persoon Van der Graaf geconfronteerd worden."

Ook de Tweede Kamer houdt gemengde gevoelens over aan de uitspraak van de rechter. Zo kan de PVV niet verkroppen dat een 'extreemlinkse moordenaar alles voor elkaar krijgt' en is de VVD Van der Graaf 'liever kwijt dan rijk'. "De rechter gaat hier nu mee akkoord, laat Van der G. dan nu ook maar een enkele reis naar Paaseiland boeken'', verzucht VVD-Kamerlid Foort Van Oosten.

Op de schop

Het CDA wijst erop dat Van der G. zijn straf nog niet heeft uitgezeten en dat de meldingsplicht een van de voorwaarden was om hem op vrije voeten te stellen. Nu die vervalt, is hij eigenlijk onvoorwaardelijk vrij, stelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Het is voor haar bewijs dat vrijkomen onder voorwaarden op de schop moet.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil zich niet uitlaten over de uitspraak om niet in het vaarwater van de rechter te belanden. Wel vindt hij al langer dat niet iedere verdachte standaard onder voorwaarden moet kunnen vrijkomen. Hij werkt aan een wetswijziging.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore