Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

PVV'er beschuldigd van aankoop 'buitensporige hoeveelheid gadgets'

29 mei 2018 11:41 Aangepast: 29 mei 2018 12:37
Archieffoto. Beeld © ANP

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra wordt beticht van buitensporige uitgaven aan relatiegeschenken. Hij besteedde van zijn kantoortoelage een kleine 5000 euro aan 150 leren schrijfmappen voor relaties. Zijlstra laat in een reactie weten verbijsterd te zijn.

​In een rapport van accountantskantoor EY wordt de aankoop bij leverancier Premiumworld een 'buitensporige hoeveelheid gadgets' genoemd.

'Ik volg de richtlijnen'

Zijlstra wijst erop dat zijn fractie de afgelopen acht jaar 5,5 ton aan kantoortoelagen heeft ontvangen van het parlement, waarvan hij naar eigen zeggen maar 10.000 heeft uitgegeven. Het niet-bestede geld gaat volgens hem terug naar het parlement .

Volgens Zijlstra zijn de uitgaven uit 2016 goedgekeurd door zowel het parlement als zijn fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF). Dat de declaraties nu zijn afgekeurd, komt volgens de PVV omdat de regels strenger zijn geworden nadat aan het licht kwam dat de Franse collega's van Front National dure etentjes, champagne en wijn declareerden. 

"Met al mijn uitgaven volg ik al acht jaar de richtlijnen van de administratie. Ik laat pas leveren bij groen licht. Ik heb nog nooit iets besteld voordat ik er goedkeuring voor had", aldus Zijlstra.

Front National declareerde champagne en manchetknopen

PVV-delegatieleider Marcel de Graaff zegt de gang van zaken te betreuren. "Het accountantsrapport over 2016 gaf terecht een negatief oordeel. Het volledige bedrag wordt op het budget voor 2018 in mindering gebracht."

Tegelijk haalt hij uit naar zijn fractiegenoten van het Franse Front National. Zij declareerden overnachtingen in dure hotels en etentjes die duurder waren dan de toegestane 75 euro per persoon.

Ook gebruikten parlementariërs Europees belastinggeld om 234 flessen champagne te bestellen (voor in totaal ruim 9.700 euro) en 99 manchetknopen te laten maken, à ruim 4.200 euro. "De PVV-delegatie walgt van deze verrijking door de Franse delegatie en neemt hier volledig afstand van", aldus De Graaff.

477.780,62 euro

Het totaalbedrag dat ENF, waarin onder meer ook het Vlaams Belang, het Italiaanse Lega en de Duitse AfD zitten, zou moeten terugstorten bedraagt 477.780,62 euro. ​

Volgens politiek commentator Frits Wester is het opmerkelijk dat 'juist de eurosceptische fractie ENF, waartoe ook de PVV behoort, op de vingers wordt getikt vanwege niet toegestane buitensporige uitgaven'. 

"Het is ook wel een beetje vermakelijk", vindt Wester. "Het zijn juist deze partijen die altijd moord en brand schreeuwen over het geldverslindende Europa en haar instituties als het Europarlement zelf. Dit kan Geert Wilders niet leuk vinden en ik ben dan benieuwd in welke krachtige bewoordingen hij hier afstand van gaat nemen nu het zijn eigen collega's betreft."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore