Nederland

Code oranje voor half Nederland vanwege heftig noodweer

29 mei 2018 11:16 Aangepast: 31 mei 2018 13:42
Archieffoto. Beeld © ANP

Het KNMI heeft voor vanmiddag code oranje uitgegeven vanwege zware onweersbuien. De code geldt voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Er wordt gewaarschuwd voor wateroverlast, zware windstoten en grote hagelstenen.

Dat meldt het KNMI op haar website. De code is vanaf halverwege de middag van kracht. In de rest van Nederland geldt code geel vanwege het onweer van vanmiddag. 

Wat betekent code oranje?

Hagel en windstoten

Hoewel het zonnetje vanochtend in het grootste deel van Nederland nog vrolijk schijnt, slaat het weer vanmiddag op de meeste plaatsen volledig om. Stapelwolken zullen zich dan opbouwen tot zware regen- en onweersbuien, soms met hagel en windstoten. "Ik denk dat het heftig wordt", zei Buienradar-weervrouw Nicolien Kroon eerder vandaag.

Volgens Kroon gaat het vanmiddag goed los. "De onweersbuien trekken vanuit het zuiden over ons land, dus de rest van het land is wat later aan de beurt."

Bekijk hier hoe de buien over Nederland trekken:

'Het wordt menens'

Volgens Buienradar wordt het 'menens'. "Er kunnen windstoten ontstaan en misschien ook hagelstenen van zo'n twee tot drie centimeter. Lokaal kan er heel veel regen vallen, en omdat er weinig wind staat, waait zo'n bui ook niet weg", zegt Kroon. "Dat kan opnieuw zorgen voor flinke wateroverlast."

Vorige week had Limburg ook te maken met zware wateroverlast: 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore