Nederland

Zware onweersbuien op komst: 'Het wordt menens vandaag'

29 mei 2018 07:12 Aangepast: 29 mei 2018 11:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Hoewel het zonnetje vanochtend in het grootste deel van Nederland nog vrolijk schijnt, slaat het weer vanmiddag op de meeste plaatsen volledig om. Stapelwolken zullen zich dan opbouwen tot zware regen- en onweersbuien, soms met hagel en windstoten. "Ik denk dat het heftig wordt."

Volgens Nicolien Kroon van Buienradar gaat het tussen 13.00 uur en 15.00 uur los. "De onweersbuien trekken vanuit het zuiden over ons land, dus de rest van het land is wat later aan de beurt."

Zo kun je checken hoe ver onweer bij je vandaan is:

Buienradar-weerman Dennis Wilt legt je uit hoe het precies zit. 

Code oranje

Het KNMI gaf vanochtend vroeg al code geel af vanwege de verwachte onweersbuien. Rond 11.00 uur werd besloten om voor de onderste helft van Nederland op te schalen naar code oranje

Flinke wateroverlast

Volgens Buienradar wordt het 'menens'. "Er kunnen windstoten ontstaan en misschien ook hagelstenen van zo'n twee tot drie centimeter. Lokaal kan er heel veel regen vallen, en omdat er weinig wind staat, waait zo'n bui ook niet weg", zegt Kroon. "Dat kan opnieuw zorgen voor flinke wateroverlast."

De buien kunnen tot laat in de avond aanhouden, zegt Kroon. "Pas na 23.00 uur wordt het rustiger, al kan er vannacht ook nog een enkele onweersbui vallen."

Bekijk op het kaartje hieronder wanneer het bij jou in de buurt gaat onweren:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore